1.600 de turisti au vizitat, de Pasti, Gradina Botanica
Gradina Botanica din Jibou este, de departe si pe buna dreptate, cel mai atractiv obiectiv turistic din Salaj. Dovada stau chiar ultimele date statistice puse la dispozitie de reprezentantii institutiei, potrivit carora, numai in zilele de Pasti, numarul celor care s-au bucurat de frumusetile gradinii a trecut de 1.600.
Si, cu siguranta, nici unul nu a regretat ca a ales sa viziteze, de Pasti, gradina, cu atat mai mult cu cat, in aceste zile, vizitatorii pot asista, aici, la un veritabil spectacol de frumusete si culoare, avand in „rolurile principale” cele peste 50 de soiuri de lalele. Rosii, negre, galbene, albe, roze, purpurii ori in combinatii de culori, lalelele (unele importante si din punct de vedere botanic, nu numai ornamental) isi vor mai arata splendoarea inca maximum zece zile – ne-au avertizat specialistii gradinii – asa ca, cei care mai vor sa le vada in acest an, sunt sfatuiti sa se indrepte cat mai curand catre Jibou.
„Chiriasi” noi la… zoo
Nu doar lalelele sunt, in aceasta perioada, un punct mai special de atractie al gradinii de pe Somes. Sectorul dendrologic de pe deal adaposteste o alta surpriza, apreciata in special de cei mici: una dintre cele trei scroafe de mistret a adus pe lume sapte purcelusi, dungati, zglobii si obisnuiti, deja, cu prezenta oamenilor. Daca adaugam la asta si familiile de cerbi si caprioare gazduite de tarcul alaturat mistretilor, se contureaza tabloul unei mini-gradini zoologice, intr-un judet in care asa ceva lipseste cu desavarsire. Si este doar inceputul, conducerea Centrului de Cercetari Biologice (in subordinea caruia functioneaza gradina) anuntandu-si intentia de a popula sectorul si cu cerbi lopatari si, in perspectiva, si cu alte specii de animale.
In acvarii, pesti exotici
Toate acestea nu fac decat sa completeze ansamblul dominat, de fapt, de serele cu plante exotice, care adapostesc, de la specii din zona ecuatoriala, pana la cactusi din deserturile africane si mexicane si arbusti proveniti din imprejurimile Mediteranei. Tot aici, vizitatorii au posibilitatea de a admira un alt element unicat pentru aceasta zona, si anume complexul acvaristic, unde sunt expuse zeci de specii de pesti si alte vietati acvatice, puse in valoare printr-o iluminare speciala si un decor adecvat. In curand, la punctul de acces in incinta gradinii va fi disponibil pentru public si un dvd continand o prezentare detaliata a tuturor acvariilor prezente in complex.
Tot ca element de perspectiva, in zona gradinii japoneze va fi amenajata o terasa, unde vizitatorii obositi dupa cutreieratul prin gradina isi vor putea trage sufletul in fata unei bauturi racoritoare.
Gradina Botanica din Jibou a fost fondata in 1968 de catre regretatul profesor Vasile Fati, caruia, de aproximativ un an de zile, ii si poarta numele. Existenta gradinii este, insa, acum amenintata de o cerere de retrocedare in natura a terenului si a cladirilor de acolo, cerere formulata de urmasii fostilor proprietari (familia nobiliara Wesselenyi). In cauza se deruleaza un proces, aflat in prezent la Curtea de Apel Cluj.
Spectacol de frumusete si culoare la Gradina Botanica
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...