SOS – Economia Salajului se scufunda

Județul nostru depinde de bugetul de stat în proporție de 73 la suta
În Planul de Dezvoltare Regionala 2014 – 2020, realizat de specialiști ai Ministerului Dezvoltarii, județul Salaj este clasificat ca un județ sarac, o pata neagra în Regiunea Nord-Vest.
De aceea, analiștii economici susțin ca Guvernul României trebuie sa-și îndrepte mai mult atenția spre Salaj, pentru a putea beneficia și acesta de o dezvoltare multilaterala și echilibrata, asemenea celorlalte județe ale Regiunii Nord-Vest – Cluj, Bihor, Maramureș, Satu Mare și Bistrița – Nasaud.
Analiștii guvernului, care au realizat un raport despre economia României intitulat „Orașe competitive”, spun ca județul Salaj este cel mai dependent județ de bugetul de stat. Ghidul spune ca Salajul are venituri proprii în proporție de doar 27 la suta, în timp ce dependența de bugetul de stat este de 73 la suta.
Din Regiunea Nord-Vest, județul Salaj este cel care contribuie cel mai puțin la Produsul Intern Brut (PIB) național.
În interiorul regiunii, județul Cluj contribuie în proporția cea mai mare la formarea PIB-ului regional, (cu o medie de aproape 35 la suta din totalul Regiunii Nord-Vest), urmat de județele Bihor (peste 22,5 la suta) și Maramureș (cca 14 la suta). Județul Satu Mare contribuie cu 10 la suta la PIB, iar județul Bistrița Nasaud contribuie cu 9,90 la suta din PIB. Salajul este codaș și contribuie cu abia 7,54 la suta la PIB-ul Regiunii Nord-Vest.
Suntem singurul județ „mediu – inferior dezvoltat” din Transilvania
La nivel național, județul Salaj este cotat cu gradul „județ mediu – inferior dezvoltat”, fiind singurul județ din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest cotat cu acest indicator.
Dintre vecini, județul Cluj este cel mai bine cotat, primind calificativul maxim de „județ dezvoltat”. Clujul este urmat de Maramureș și Satu Mare, cu calificativul județean de „mediu – superior dezvoltat”, în timp ce județul Bihor este cotat cu Îjudeț mediu dezvoltat”.
Indicatorul „mediu – inferior dezvoltat” este în coada clasamentului, sub el situându-se doar gradul „sarac”, unde se încadreaza județele Botoșani, Vaslui, Calarași, Ialomița, Teleorman, Olt și Mehedinți.
Calificativ asemanator cu cel al Salajului au mai primit majoritatea județelor din Moldova și Oltenia, Salajul fiind pata neagra nu numai pentru Regiunea Nord-Vest, ci pentru toata Transilvania.
Avem cea mai mica valoare din regiunea Nord-Vest
Un alt indicator al dezvoltarii județelor este Valoarea Adaugata Bruta (VAB). VAB este un indicator macroeconomic regional relevant. Ca de exemplu, studiul citat arata ca, în anul 2010, Regiunea Nord-Vest a contribuit cu 11,32 la suta la formarea Valorii Adaugate Brute (VAB) totale produse în România, respectiv cu 52.816,6 milioane de lei, ocupând locul III în ierarhia naționala. stop_coloana
Economia regiunii se bazeaza în special pe sectorul terțiar, care contribuie cu 49,49 la suta la formarea VAB regionale în 2010, și pe industrie, cu o contribuție de 33,7 la suta.
În Salaj, cea mai mare pondere din VAB o are domeniul serviciilor, de 46,17 la suta, urmat de industrie, cu 38,56 la suta. La polul opus se afla agricultura, cu 9,88 la suta, și construcțiile, cu 5,37 la suta.
N-avem nici agricultura, nici industrie
Daca ne referim la agricultura, aproape jumatate din firmele din sectorul agricol al regiunii se regasesc în județele Bihor (30,35 la suta) și Satu Mare (18,8 la suta), cele mai puține fiind în județul Salaj (8,4 la suta)
Și industria Salajului e jos de tot. Industria din Regiunea Nord-Vest contribuie peste medie la formarea cifrei de afaceri din Industrie în România (cu 16,7 la suta). În Regiunea Nord-Vest, în anul 2011, contribuția cea mai mare la cifra de afaceri din Industrie a avut-o județul Cluj (13.722 milioane lei), urmat la mare diferența de județul Bihor (9.526 milioane lei). Pe ultimul loc se situeaza județul Salaj, care a înregistrat o cifra de afaceri a unitaților locale active din industrie mai mica de aproximativ cinci ori decât cea a județului Cluj.
Investitorii straini nu ne baga în seama
În Regiunea Nord-Vest, cele mai mari investiții sunt realizate în Industrie (între 35 – 41 la suta din total investiții în cei 4 ani analizați), din care circa doua treimi în industria prelucratoare și o treime în sectorul producției și furnizarii de energie.
Distribuția investițiilor brute pe județe indica faptul ca în județul Cluj sunt aproape 44 la suta din investițiile realizate de catre firmele din Regiunea Nord-Vest, urmat de județul Bihor, cu 23 la suta, și Maramureș, cu cca. 10 la suta, județul Salaj fiind pe ultimul loc, cu 6,2 la suta din investițiile regiunii.
În ceea ce privește repartiția întreprinderilor cu capital strain înregistrate în anul 2011 în județele din Regiunea Nord-Vest, se observa o concentrare a acestora în județele Bihor (cu 327 societați comerciale, reprezentând 37,7 la suta din investiții), și Cluj (cu 264 societați comerciale, reprezentând 30,44 la suta). Județele Salaj și Bistrița-Nasaud sunt cele mai puțin atractive județe ale regiunii din acest punctul de vedere al investitorilor straini.
Zalaul nu se mai dezvolta și nu e atractiv
În 2002, orașul Zalau era considerat un oraș în plina dezvoltare. Ocupa locul 12 în top 20 al localitaților în prag de dezvoltare. Astazi, Zalaul nu se mai regasește în acest top, iar topurile Forbes claseaza Zalaul la coada clasamentului „Orașe atractive pentru a deschide o afacere”.