Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES, cea mai mare companie de cercetare sociala cu capital romanesc, a realizat, in perioada 7 – 8 aprilie 2020, al patrulea val al studiilor dedicate perceptiilor, atitudinilor si comportamentelor romanilor pe durata crizei provocate de pandemia de COVID – 19.
rn
A doua parte a acestui studiu a urmarit modul in care masurile de restrictionare a deplasarilor si a interactiunilor sociale dispuse de autoritati pe fondul epidemiei de COVID – 19 sunt respectate si percepute de catre romani si sa evalueze modul in care romanii utilizeaza produsele de protectie (dezinfectanti, manusi, masti) si gradul de acces la acestea.
rn
Trei sferturi dintre romani spun ca respecta in totalitate indicatiile transmise de Guvern si Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU). Procentul se mentine constant de la declansarea starii de urgenta.
rn
Categoriile in randul carora se manifesta un grad mai ridicat de conformism sunt persoanele intre 51 si 65 de ani si respondentii cu educatie superioara si peste.
rn
Doua treimi (67%) dintre romani sustin ca au respectat in totalitate indicatia de ramane la domiciliu. Procentul este in crestere fata de studiile anterioare (52% – 16-17 martie, 59% – 21-24 martie).
Varstnicii, respondentii din mediul rural si cei din Transilvania si Banat sunt categoriile in randul carora se regasesc cei mai multi respondenti care spun ca au au ramas acasa in aceasta perioada. Romanii sunt indecisi in a caracteriza experienta de a ramane la domiciliu din ultima perioada: 35% spun ca este mai degraba placuta, 34% ca este mai degraba neplacuta, iar 30% nici placuta, nici neplacuta. insa, in ultimele doua saptamani, a crescut proportia celor care considera ca experienta este mai degraba neplacuta (19% – 16-17 martie, 34% – 7-8 aprilie).
rn
45% dintre romani au iesit intr-un loc public in perioada 4 – 7 aprilie, 29% au iesit o data, iar 16% au iesit de mai multe ori. 55% nu au iesit deloc. Femeile, varstnicii, cei cu educatie scazuta sunt categoriile de respondenti care declara in proportii mai ridicate ca nu au iesit intr-un loc public in aceasta perioada.