Sapte din zece firme din Romania au probleme. 15 la suta sunt falimentare. 72 la suta au inregistrat scaderi importante de activitate. Reiesite dintr-o ancheta recenta in mediul economic, cifrele confirma, dureros, efectele crizei de care n-a scapat nimeni.
Mai mult sau mai putin uniti pana acum, reprezentantii patronatelor se vad obligati sa stranga randurile pentru interesul comun si sa lase in plan secund orgoliile care le-au impiedicat sa vorbeasca pe acelasi ton. Iar vocile lor disparate au convenit de minune tuturor guvernelor, care s-au prefacut ca nu inteleg nimic.
In aceasta saptamana, patronatele au pus pe masa Executivului propuneri concrete menite sa sprijine mediul privat: scutiri de taxe si impozite , pe 6-12 luni, la firmele care creeaza locuri de munca sau angajeaza someri, neimpozitarea profitului reinvestit, facilitati pentru cei care platesc la timp darile catre stat. Si, mai ales, o infuzie serioasa de bani publici pentru investitii, concomitent cu „peticirea” sacului prin care s-au scurs cheltuieli bugetare cat pentru o tara si… jumatate. Acum se deconteaza. Umflarea aparatului birocratic de sus pana jos. Un sistem fiscal care ii incurajeaza pe rau platnici si pe evazionisti, sau in cel mai bun caz, ii ascunde. O lege bolnava a licitatiilor care, pe de o parte , favorizeaza unii si aceiasi abonati la banul public. Pe de alta parte, multiplica, de cateva ori, costurile reale.
Pana acum, s-a putut. De-acum, e mai greu. Dar guvernul inca nu s-a trezit de-a binelea. Chiar daca e pe buza prapastiei.