Soluțiile pentru Zalău propuse de candidații la primărie
Revenim azi cu aspecte dintre cele mai importante din dezbaterea de la sfârșitul săptămânii trecute dintre candidații la Primăria Zalău. Prezentăm problemele și soluțiile expuse de cei patru candidați privitoare la străzile din Zalău, traficul rutier și locurile de parcare, care sunt printre cele mai arzătoare probleme la zi.
Am publicat în ediția de ieri prima parte a dezbaterii, cu prezentarea celor patru candidați prezenți, aprecierile lor asupra nivelului de trai al zălăuanilor și întrebările pe care și le-au pus reciproc.
Revenim și mâine cu viziunea candidaților asupra unor aspecte foarte importante pentru viața zălăuanilor.
La dezbatere au participat Gheorghe Stanciu – candidat independent, Dorel Labo – candidatul PN{CD, Mircea Abrudan – candidatul UNPR, și Ionel Ciunt – candidatul PSD.
Gheorghe Stanciu
Străzile din Zalău – “Infrastructura rutieră este la pământ. Să nu mai vorbim de cartiere unde drumurile într-un loc sunt la patru metri, în altul la opt metri. În 20 de ani lucrurile nu s-au îmbunătățit în Zalău. Sunt 159 de kilometri de străzi în Zalău. Dar stăm mai prost decât în 1990, când erau mai puțini kilometri, dar cu un procent mult mai mare de drumuri mult mai bune. Oamenii și-au tras apă, și-au tras utilități, dar în momentul când se repară, se strică tot. Zalăul este plin de gropi. În mare parte drumurile sunt sub orice critică, lipsesc în unele zone cu desăvârșire utilități, canalizare și gaz. Lucruri fără de care nici persoanele fizice, dar mai ales firmele nu au nicio atractivitate să investească. Am ajuns aici pentru că de-a lungul timpului administrația, cel puțin de 20 de ani, n-a făcut nimic. Vorbesc de perioada 1996 – 2016. Până în 1996, domnul primar Chichișan a făcut apa și gazul, a făcut cea mai mare investiție pentru zălăuani. De atunci, parcă s-au străduit să distrugă tot. Am ajuns în situația asta cu drumurile pentru că toate licitațiile care s-au făcut de-a lungul timpului au fost câștigate de firme din afara județului, să nu zic și din afara țării. Dar de fapt au lucrat tot firme mai mici din Zalău, dar la alte prețuri. S-au făcut lucrări la prețuri mari pentru cei care au câștigat licitația, dar firmele noastre din Zalău au lucrat la prețuri mici și lucrările au fost de calitate proastă. Acesta este motivul pentru care astăzi sunt drumuri și utilități atât de proaste în Zalău.
Parcări și trafic – “Problemele mari cu traficul le știm cu toții. Fondurile europene pot fi accesate în situația în care și primăria are un aport. În situația în care astăzi bugetul primăriei e în scădere față de 2015 va fi problematic. În 2015 am avut 33 de milioane de euro, iar în 2016 avem 30 de milioane de euro venituri. Cheltuielile sunt cu 3 milioane mai mari. Nu putem vorbi de proiecte dacă nu avem bani. Trebuie să începem cu începutul. S-a făcut noua semaforizare care este mai proastă decât vechea semaforizare. Dacă vorbim de locuri de parcare, sunt multe locuri unde s-ar putea face parcări supraetajate, în denivelările de teren unde se pot face și la subsol și la etaj. Sunt foarte multe locuri în care cheltuim bani în loc să îi folosim util. Locurile de parcare sunt o mare problemă. Trebuie rezolvată problema unor străzi unde poți face sensuri unice, să se poată parca pe un sens. Lucrurile se pot rezolva cu un bun gospodar.”
Dorel Labo
Străzile din Zalău – “Din păcate Zalăul este singurul municipiu reședință de județ din regiunea de Nord Vest care nu a atras niciun leu, niciun euro fonduri europene pentru reabiltiarea străzilor pe POR 2007 – 2013, dar la ora de față există adoptat un plan de acțiune pentru energie durabilă 2014 – 2020. L-am luat de pe site-ul primăriei. Există în acest plan cel puțin 7 puncte care se referă la reabilitări de străzi. Nu toate străzile vor fi reabilitate pe POR 2014 – 2020, vor putea fi reabiltiate doar străzile care au transport public pe ele. Și vă dau citire de aici, bulevardul Mihai Viteazu 8,74 kilometri cu 9,5 milioane de euro, strada Coposu 2,5 kilometri buget 3 milioane, 22 decembrie 4,5 kilometri cu 4,7 milioane, Gh Doja 1,7 kilometri cu 2,2 milioane. În plus mai sunt prevăzute reabiltarea în centru civic a două piețe și crearea de zone pietonale cu 12 milione de euro și realizarea unui spațiu de parcare subteran în zona spitalului, în zona intersecției. De asemenea, este amintită construcția tronsonului doi al centurii. Pentru celelalte străzi din Zalău care la ora de față sunt cam 60 de kilometri care nu sunt asfaltate, va trebui găsită o altă sursă de finanțare”.
Parcări și trafic – “Problema parcărilor este una serioasă nu doar pentru autoturisme, ci și pentru mașinile de mare tonaj care aprovizionează unitățile de pe platforma induistrială. În zona Michelin și Tenaris nu există o parcare pentru mașinile de tonaj mare. În zona centrală, Zalăul a fost construit ca un oraș industrial, nu se știa la vremea respectivă că astăzi vom avea zeci de mii de mașini. Din acest motiv este foarte greu să găsești soluții care să satisfacă cerințele de urbanism și nevoile oamenilor. Pentru că dacă o să facem o parcare, indiferent cât e de mare, dar e departe de locuință, nu o să satisfacă nevoile oamenilor. De aceea, soluția mea este una care combină cele două elemente, nevoia de spațiu verde și locuri de parcare. stop_coloana Eu am propus pe pagina mea de facebook o soluție cu parcări subterane care deasupra să aibă spații verzi. O altă particularitate a Zalăului este faptul că este traversat de Valea Zalăului, care este acoperită. E foarte greu să construiești o parcare subterană în centrul Zalăului, sau în zona pieței, pentru că ar treubi să faci parcarea sub nivelul văii. Bugetul Zalăului nu perimte construirea acestor parcări doar din banii primăriei, dar cum spuneam pe POR este prinsă ca investiție această parcare la Spitalul Județean, care va rezolva o mare parte din probleme. Pentru alte zone din Zalău se impune ca PUZ de zonă care vor fi aprobate de aici în colo să cuprindă ca necesitate aceste parcări și atunci când CL va aproba PUZ ele să fie prinse în aceste planuri”.
Mircea Abrudan
Străzile din Zalău – “O catalogez necorespunzătoare, excepție cartierul Meseș și Grădina Poporului. La periferie situația drumurilor este dezastruasă. În programul meu propun să se facă pe fonduri europene tot ceea ce înseamnă drum în orașul Zalău. Trebuie făcut un plan pe termen lung pentru atragerea de fonduri europene. Până la realizarea acestui aspect, trebuie să aducem cartierele periferice la un stadiu decent. Eu locuiesc în Dumbrava nord, unde nu s-a turnat gram de asfalt. E același asfalt, s-au amenajat doar câteva gropi. Dar sunt locuri fără asfalt, ca și în cartierele mărginașe. În Stâna s-a rezolvat parțial, pe bulevard se tot încearcă asfaltări care nu sunt durabile. Lucrările efectuate nu sunt de calitate și sunt costuri mari, trebuie realizată o evaluare a ceea ce înseamnă toate utillitățile, cablurile de pe stâlpi să dispară, trebuie să dăm un aspect frumos orașului.”
Parcări și trafic – “Este necesară reconfigurarea circulației rutiere în municipiul Zalău prin crearea de sensuri unice, rezultând astfel fuidizarea traficului, locuri de parcare, realizarea unui spațiu pietonal în zona restaurantului Porolissum, și prelungirea de piste de biciclete. Noi propunem cetățeanului să fie șofer, pieton și biciclist. În acest sens trebuie să facem o înțelegere. Pe o parte să circule pietonii, pe celălalt trotuar să facem piste de biciclete. Nu trebuie să excludem un concurs de proiecte care să prevadă parcări supraetajate. Putem identifica niște puncte critice privind locurile de parcare. Subteran nu se poate în spatele primăriei, poate încercăm etajat. La spital putem încerca tot o parcare etajată, dar trebuie să își dea concursul adevărații specialiști prin concursuri organizate de primărie să se depună proiecte. Acest lcuru poate fi realizat cu bani foarte puțini”.
Ionel Ciunt
Străzile din Zalău – “Astăzi, dacă vorbim despre infrastructura rutieră, aș putea-o cataloga ca fiind proastă și chiar foarte proastă, de aceea cred că e nevoie ca tronsonul doi al centurii să fie finalizat, înțelegând prin aceasta că se descongestionează traficul din municipiu, reducându-se posibilitatea unor accidente rutiere. Zalăul are 283 de străzi, 64 dintre ele sunt într-o stare jalnică, am acest inventar. Tot cam atâtea sunt cu structura rutieră, cu banda de rulaj deteriorată, cu trotuare pline de gropi, așa că e nevoie din acest punct de vedere să accesăm și să propunem proiecte ca Zalăul să aibă o infrastructură rutieră ca un oraș european. Care este soluția? Există exercițiu financiar european 2016 – 2020, pe axa 3, posibiltiatea accesări a 250 milioane euro pentru Zalău. Regiunea de Nord Vest are alocată pe această axă aproape un miliard 300 milioane de euro. E nevoie doar ca primăria să aibă strategia integrată de dezvoltare urbană, nu o are în acest moment, așa că mai stăm până o să vină un alt primar, sper să o rezolv eu”.
Parcări și trafic – “Locurile de parcare pentru Zalău sunt o urgență. Zalăul are înregistrat la serviciul circulație 40.000 de autoturisme, iar toate locurile de parcare, inclusiv garajele, sunt 5.500. Dacă facem procentual un calcul, vedem foarte simplu că doar 14 la sută au unde parca. Din cele 40.000 de autoturisme din Zalău, doar 14 la sută au un loc de parcare. Pornind de la acest calcul îți dai seama foarte simplu cât e nevoie de locuri de parcare. Mai întâi o să încep cu parcările din zona spitalelor, de amenajare parcări supraterane și subterane, în zona piețelor și a unităților de învățământ. Am identificat ca o posibilitate și acoperirea văii Zalăului și a văii Sărmașului. De unde bani? Bugetul local și fonduri europene. E nevoie de strategia integrată de dezvoltare urbană, fără acest document oficial nu putem accesa bani europeni.