Deputatul Seres Denes afirma ca UDMR-ul nu conditioneaza sprijinul in Parlament pentru revocarea presedintelui Senatului, Mircea Geoana.
Senatorii pedelisti au primit girul partidului pentru a continua demersurile menite sa-l indeparteze pe Mircea Geoana de la sefia Senatului. Reticenti in prima faza, udemeristii s-au declarat in cele din urma solidari cu PDL si considera oportuna revocarea din functie a actualului presedinte al Senatului.
Mai mult, presedintele UDMR Salaj, Seres Denes, ne-a declarat ca partidul sau nu va cere nimic in schimbul voturilor acordate pentru revocarea lui Geoana. „Gestul nostru este unul normal, de solidaritate cu partenerii de coalitie si va pot spune ca nu am cerut nimic in contrapartida. Noi ne dorim doar ca ambele Camere ale Parlamentului sa functioneze la parametri normali”, a precizat liderul udemeristilor salajeni.
Seres Denes nu a infirmat insa posibilitatea ca unul dintre parlamentarii UDMR sa preia conducerea Senatului. ^E dreptul fiecarui grup parlamentar sa propuna o persoana pentru aceasta functie. E posibil sa venim si noi cu o propunere in acest sens”, a mai spus Denes.
De altfel liderul senatorilor UDMR, sala-jeanul Fekete Andras si-a exprimat deschis optiunea pentru sefia Camerei superioare. „Daca ma intrebati pe mine as prefera unul (n.r. – sef al Senatului) de la UDMR. Avem persoane care ar putea face fata cu onoare pentru aceasta functie. De exemplu Gyorgy Frunda, a declarat opinat Fekete Andras.
Pentru Statut impotriva lui Geoana
O posibila moneda de schimb aordata Uniunii pentru voturile necesare debarcarii lui Geoana ar putea fi aprobarea Statutului minoritatilor nationale. Actul normativ elaborat de Guvernul Tariceanu, se afla de cinci ani in dezbaterea Parlamentului, adoptarea documentului fiind, de fiecare data la schimbarea Cabinetelor, subiect de negociere pentru intrarea UDMR in coalitiile de guvernare.
Actul a fost initiat in 2005, a ajuns in plenul Senatului, unde a fost respins, iar dezbaterile de la Camera s-au impotmolit in Comisii in anul 2007. Aparent dat uitarii, Statul minoritatilor a fost din nou pus pe tapet odata cu intrarea UDMR la guvernare, cu PDL, in 2010.