Ministrul interimar al Transporturilor, Radu Berceanu, a cerut primarilor, intr-o videoconferinta la Guvern, ca in momentul in care sunt solicitati pentru interventii de deszapezire de catre conducatorii de autoturisme blocati pe drumurile nationale sa verifice si daca acestia au platit rovinieta.
El a amintit ca soferii au datoria de a plati rovinieta, in conditiile in care banii colectati din aceasta sursa sunt utilizati pentru intretinerea drumurilor nationale si a autostrazilor, inclusiv pe timp de iarna.
„Pana la urma, toata aceasta pregatire de iarna este si o chestiune de bani. Facem intretinerea drumurilor nationale si autostrazilor numai din veniturile proprii. Banii de la bugetul de stat sunt pentru investitii, veniturile proprii inseamna in primul rand rovinieta si sa stiti ca ar trebui ca, de acum incolo, in momentul in care cineva reclama ca este blocat undeva, sa-l intrebam si ce numar de rovinieta are, ca sa vedem daca aceasta suma foarte mica a fost platita sau soferul reclama si nu are nici macar rovinieta”, a spus Berceanu primarilor.
La videoconferinta, condusa de premierul interimar Emil Boc, au participat si directorii Companiei Nationale de Autostrazi si Dumuri Nationale (CNADNR).
Berceanu a aratat ca CNADNR are in administrare doar 15.500 kilometri de drum, celelalte drumuri fiind in administrarea consiliilor judetene si locale. El a aratat ca sunt pregatite 277 de baze pentru interventia de iarna, din care 96 baze de munte, si au fost montati 147.00 metri liniari de parapeti anti-zapada.
CNADNR are la dispozitie pentru interventii 675 de utilaje proprii si 1.870 de utilaje contractate, fiind asigurate 195.000 tone de sare, 120.000 metri cubi de nisip, 400 tone de clorura de calciu in solutie si 600 tone de motorina.