30 de copii de la scoala din Pericei au fost transportati direct de la scoala azi in jurul orei 14.00 la sectia Infectioase a Spitalului Judetean Zalau. Au intervenit doua ambulante, iar o parte din copii au fost adusi cu microbuzul scolar. Din primele observatii rezulta ca elevii au acuzat dureri de stomac si de cap dupa ce au consumat alimentele furnizate in cadrul programelor scolare „fructe in scoli” si „laptele si cornul”.

„Consiliul Judeţean Sălaj a luat notă de faptul că la Şcoala Gimnazială Pericei la unii elevi s-au semnalat probleme digestive ce ar ar putea avea ca şi cauză consumul produselor livrate în cadrul programelor guvernamentale lapte-corn şi mere. În funcţie de cauzele pe care le vor identifica instituţiile abilitate (DSV şi DSVSA) vom lua măsuri în legătură cu furnizarea acestor produse” , a precizat Tiberiu Marc, preşedintele Consilului Judeţenan Sălaj

Conducerea Instituţiei Prefectului informează că 30 elevi  au acuzat probleme ale aparatului digestiv. În acest moment, elevii aflaţi în această situaţie sunt  în evaluare la secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă. Direcţia de Sănătate Publică  şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor fac verificări pentru a stabili cauza care a generat această situaţie, precizeaza Prefectura

Directia Sanitara Veterinara a trimis imediat o echipa la Pericei, impreuna cu o echipa de la Directia de Sanatate Publica. Prima constatare a fost ca elevii au acuzat starile de rau imediat dupa ce au consumat mere, potrivit purtatorului de cuvant al DSV, Vasile Chindris.

Purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean, Codruta Puscas, nu a dorit sa furnizeze nici un fel de informatii legat de starea elevilor, argumentand ca in astfel de situatii de alerta exista o procedura speciala de comunicare a datelor prin care se vor furniza toate informatiile. Ceea ce inseamna ca spitalul nu este abilitat sa comunice starea de fapt.

Reporterii Graiul Salajului au constatat la fata locului ca sectia Infectioase a spitalului nu a avut suficiente paturi pentru toti cei 30 de copii intoxicati. Sase elevi au fost trimisi la sectia Pediatrie.

Inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean, Gheorghe Bancea, s-a aflat si el la sectia Infectioase pentru a se interesa de starea elevilor si de cauzele incidentului. Bancea ne-a spus ca este vorba atat de elevi de scoala primara, cat si de elevi de scoala gimnaziala.

 

Panica in Pericei

Primarul din Pericei, Boncidai Csaba, ne-a informat la ora 17.00 ca alti doi copii au fost transportati cu ambulanta la spital. In Pericei este panica. Parintii sunt ingrijorati si asteapta rezultatele investigatiilor cu sufletul la gura. In comunitate umbla si zvonuri ca ar putea fi vorba de un virus.stop_coloana

 

Concluziile prezentate de Prefectura

Prefectura ne-a trimis la ora 17.00 un comunicat cu precizari legat de situatie.

„În urma verificărilor preliminare efectuate de către Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor  vă aducem la cunoştinţă concluziile inspecţiei de specialitate referitoare la situaţia apăruta la Şcoala Gimnazială NR.1 Pericei.

La data de 05.03.2014 la această unitate de învăţământ care are un efectiv de 330 de elevi, din care prezenţi 326, s-a distribuit între orele 10-11, cantitatea de mere, lapte şi corn. La un interval scurt de timp, mai mulţi copii au prezentat uşoare dureri abdominale, cefalee, şi foarte puţini copii au prezentat vărsături. Astfel, medicul de familie a contactat serviciul de ambulanţă, 30 de copii fiind transportaţi la secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, unde au fost supuşi examenelor de specialitate. Medicul infecţionist a pus diagnosticul de formă uşoară de gastrită, excluzând posibilitatea unei toxi-infecţii alimentare.Starea generală de sănătate a elevilor este bună, 4 dintre aceştia au fost deja externaţi, 6 sunt la secţia de pediatrie iar 20 sunt internaţi la secţia de boli infecţioase.

Măsurile dispuse de către Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor  sunt următoarele: monitorizarea stării de sănătate a celorlalţi copii, prin medicul de familie din localitate, sistarea distribuirii  merelor şi laptelui rămase în stoc şi recoltarea de probe pentru examen de specialitate din laptele, merele şi cornul distribuit.

Fenomenul este izolat, nu au existat suspiciuni cu privire la distribuţia şi consumul de lapte şi mere în alte unităţi şcolare”, spune Prefectura

 

Revenim cu amanunte pe parcursul zilei