Controale administrative la toti producatorii de rosii care beneficiaza de sprijin cuplat pentru productia destinata procesarii.
rn
Comisia Europeana a transmis autoritatilor din Romania, raspunzand la o intrebare cu solicitare de raspuns adresata de europarlamentarul salajean PPE Daniel Buda, ca ar trebui sa efectueze controale la toti beneficiarii.
Toate acestea in contextul in care in luna aprilie cinci firme detinute de mai multi italieni din Sicilia au fraudat statul roman, incasand subven?ii pentru culturile de rosii din sudul Romaniei in mod necuvenit, potrivit unei investigatii jurnalistice despre care a scris Vice.ro.
Fermierii italieni au declarat la Agentia pentru Plati in Agricultura (APIA) ca le cultiva cu tomate. Suma totala platita a fost de 850 000 de euro subventii pentru culturi de rosii care nu au existat niciodata in realitate. Fapta fermierilor italieni ar putea avea consecinte asupra tuturor cultivatorilor de rosii care beneficiaza de sprijinul cuplat facultativ pentru productia de tomate destinate procesarii.
"In cadrul gestiunii partajate a Fondului european de garantare agricola (FEGA), autoritatile nationale trebuie sa instituie un sistem de administrare si control pentru a se asigura ca platile aferente politicii agricole comune (PAC), inclusiv sprijinul cuplat facultativ, sunt acordate corect. Prin urmare, autoritatile romane ar trebui sa verifice daca sunt indeplinite conditiile de eligibilitate pentru masura de sprijin cuplat facultativ in cauza, prin controale administrative ale tuturor beneficiarilor si prin controale la fata locului bazate pe un esantion de control", a transmis Comisia Europeana.
{ara noastra a decis sa acorde sprijin cuplat facultativ (SCF) pentru productia de tomate destinate procesarii, avand in vedere dificultatile cu care se confrunta acest tip de activitate agricola. Pentru a beneficia insa de subventie, care se riddica anul acesta la 1.715 euro pe hectar, producatorii trebuie sa arate, printre altele, ca utilizeaza seminte certificate si ca obtine un randament anual minim de 15 tone/ha de tomate comercializate catre unitatile de procesare industriala inregistrate in tara.
"Autoritatile statului nu au depistat frauda, astfel incat platile catre restul fermierilor romani care au cultivat rosii in 2017 au scazut radical. La plata sprijinului cuplat, banii alocati se impart pe suprafata cultivata. Avand in vedere ca au fost luate in calcul si 537 de hectare de parloaga, de pe raza a patru localitati din Mehedinti, subventia pentru rosii a scazut la sub 1 500 euro/hectar. In timp ce fermele cu capital romanesc care produc tomate sunt in prag de faliment din cauza scaderii productiei pe fondul intemperiilor si al exporturilor masive, dar si pe fondul altor factori limitativi de dezvoltare, cinci firme detinute de italieni care nu au produs rosii s-au bucurat de sprijinul financiar cuvenit adevaratilor cultivatori de rosii. Care sunt recomandarile Comisiei pentru autoritatile romane in vederea asigurarii alocarii subventiilor doar catre acei fermieri care intr-adevar cultiva terenurile?", a intrebat europarlamentarul salajean PPE Daniel Buda, Comisia, in acord cu art 130 din Regulamentul de procedura a Comisiei.