Odată cu scăderea temperaturilor, organismul nostru are nevoie
de un număr mai mare de vitamine pentru a lupta impotriva afecţiunilor specifice sezonului. Pentru menţinerea stării de sănătate, nutriţioniştii recomandă dieta bogată in fructe şi legume de sezon.
Chiar dacă a trecut vara, nu inseamnă că poţi consuma mai puţine fructe sau legume. Toamna aduce o multitudine de fructe deli cioase şi bogate in nutrienţi. Iată cateva dintre cele mai populare fructe ale acestui anotimp şi beneficiile oferite de acestea.
Merele sunt o sursă foarte bogată in fibre, flavonoizi, fructoză şi vitamina C. Cea mai mare cantitate de fibre se găseşte in coaja mărului. Fibrele conţinute de măr ajută la scăderea nivelului de colesterol, reducand riscul depunerii acestuia pe artere. Un alt beneficiu oferit de consumul de mere este faptul că previne formarea pietrelor la rinichi. De asemenea studiile au arătat că merele reduc riscul de apariţie al cancerului la ficat şi la colon, astmului şi diabetului. Nutriţioniştii recomandă să consumăm fructul propriu-zis şi să nu-l transformăm in suc deoarece işi pierde din proprietăţile nutriţionale.
Perele Pe langă gustul deosebit, aceste fructe au conţinut bogat de fibre, vitamina A, B1, B2, C, K, potasiu, magneziu, sodiu, calciu firt fosfor, cupru, iod. Nutriţioniştii le recomandă pentru intărirea sistemului imunitar, mai ales in perioada in care temperaturile scad. Consumul de pere tepoate ajuta să reduci nivelul colesterolului şi a bolilor cardiovasculare. De asemenea ajută la eliminarea toxinelor şi previne apariţia cancerului de colon.
Strugurii, pe langă aroma delicioasă aduc şi numeroase beneficii pentru sănătate. Strugurii sunt fructe diuretice, care stimulează digestia şi funcţionarea rinichilor. Dtorită conţinutului de flavoizi, au capacitatea de a proteja inima. Un alt beneficiu susţinut de oamenii de ştiinţă este imbunătăţirea circulaţiei sanguine cat şi prevenirea cancerului.
Prunele sunt o bună sursă de vitamina C, vitamina A, vitamina B2, potasiu şi fibre. Nutriţioniştii susţin că aceste fructe, consumate frecvent, imbunătăţesc funcţionarea aparatului digestiv, a ficatului şi a pencreasului. In plus ameliorează durerile reumatice.
Gutuile, numite şi merele de aur sunt indicate in afecţiunile gastro-intestinale şi ale căilor respiratorii. Datorită conţinutului ridicat de vitamina C, gutuile cresc pofta de mancare şi ameliorează astenia fizică.