Despre somn in căpiţa de fan, despre dragoste in căpiţa de fan s-a mai auzit. Un lucru puţin ştiut este că pe lista plantelor medicinale sunt şi florile de fan. Pe langă imaginea idilică a fanului strans in căpiţe este bine să ştim că rolul lui in sănătatea noastră este unul foarte important. Probabil că mulţi se intreabă: cum putem recolta florile fanului. Nu-i nici o „filozofie”. Florile pot fi culese doar prin scuturarea fanului odată ce a fost uscat. Tulpinile uscate ale plantelor acţio-nează precum o sită prin care se cern toate seminţele şi florile plantelor medicinale care cresc impreună cu iarba.
Terapie
Pentru durerile foarte puternice de cap sunt recomandate comprese calde sau reci cu flori de fan timp de o oră. Cele calde se ţin pe ceafă cu o sticlă plină cu apă fierbinte, iar cele reci se aplică in zona frunţii şi a tamplelor.
Durerile musculare şi parezele uşoare pot fi şi ele tratate cu băi generale din extract complet de fan. Acest tratament este recomandat de trei ori pe săptămană, timp de o jumătate de oră. Specialiştii au stabilit că pentru tratarea reumatismului sunt necesare băi foarte firbinţi, la care se adaugă extract complet de fan.
Baie cu extract de fan
Băile cu extract de fan nu sunt unele obişnuite şi trebuie să avem in vedere următorul aspect: in cada cu apă fierbinte se varsă apro-ximativ cinci litri din extractul mai sus amintit, iar după ce bolnavul a intrat in apă este necesar să acoperim cada cu o folie protectoare, pană la nivelul capului, astfel incat aburii rezultaţi din amestec să rămană mai multă vreme in contact cu trupul. Acest gen de băi au efecte benefice nu doar asupra bolilor reumatice ci au şi un puternic efect de dezintoxicare. Este de preferat ca acest tratament să se facă cel puţin 10 zile, cu o perioadă de pauză de două zile.
Bioenergie şi deztoxificare
La fel ca in cazul celorlalte afecţiuni, modalitatea prin care se poate profita de efectele benefice ale fanului sunt băile. Cercetătorii au stabilit că multe dintre plantele ce cresc alături de fan au efecte deztoxifiante şi anticancerigene. O altă acţiune a lor este cea bioenergetică, pacientul care a făcut o astfel de baie simţindu-se revitalizat. In cazul bolnavilor de cancer se recomandă maximum două băi pe săptămană timp de o jumătate de oră, la o temperatură care să nu solicite prea mult organismul.
Şi cancerul dă inapoi
Deşi medicina a făcut progrese considerabile, cancerul – această boală nemiloasă – este cauza multor decese. Cei care vor să apeleza la ajutorul naturii, pentru a incetini evoluţia, pentru a ameliora sau chiar a vindeca această boală e bine să ştie că fanul este un adjuvant foarte important. Acest fapt este dovedit de unii dintre cei ce au trecut prin asemenea clipe.