Sănătatea sălăjeană incheie anul fără datorii, in timp ce bolnavii au scos din buzunar sume suplimentare pentru a se trata.
In sistemul sanitar din Sălaj s-au cheltuit pentru servicii medicale mai mulţi bani decat s-au incasat din asigurările obligatorii de sănătate, in condiţiile in care in spitale nu s-a găsit nici o Aspirină, iar medicamentele au devenit un lux pentru bolnavi.
Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj a prezentat bilanţul pe anul 2010, remarcand faptul că, deşi a fost un an foarte greu din punct de vedere financiar, rezultatele sunt mulţumitoare. Despre anul 2011 s-a lăsat să se inţeleagă doar că nu vor fi alocaţi mai mulţi bani, dar că se va colecta (şi) mai mult de la populaţie prin contribuţia pensionarilor cu venituri peste 740 de lei.
Claudiu Barsan, preşedintele CJAS Sălaj, a declarat că bugetul alocat pentru anul 2010 a fost de peste 124 de milioane de lei, iar veniturile realizate din contribuţii reprezintă 85 la sută din bugetul alocat, deficitul fiind acoperit de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. „Deşi 2010 a fost un an de criză, cu multe dificultăţi, am făcut eforturi pentru a asigura servicii medicale şi ne putem declara oarecum mulţumiţi de modul in care am reuşit să incheiem acest an”, a conchis Barsan.
Bolnavii au cotizat mai mult la sănătate
Claudiu Barsan a mai subliniat că s-a reuşit creşterea cu 200 la sută a numărului de persoane care işi plătesc contribuţiile la sănătate direct la CJAS, asta ţinand cont că un număr mare de persoane au rămas fără un loc de muncă in ultimii doi ani.
Pentru bolnavi insă, 2010 a fost anul in care au scos bani frumoşi din buzunar, pe langă sutele de lei cu care cotizează lunar din veniturile profesionale. Preţul medicamentelor a crescut atat de mult incat mulţi bolnavi cronici nu-şi mai permit să-şi ridice reţele compensate, persoanele spitalizate şi-au plătit medicamentele, seringile şi pansamentul. Anul următor vine cu noi biuuri: coplata serviciilor medicale. Prin urmare, un nou an de criză in care dăm mai mult şi primim mai puţin…
Nici medicii nu au dus-o mai bine. Cu salarii tăiate, mulţi dintre ei s-au orientat spre spitalele din străinătate un primesc un salariu decent şi au condiţii mult mai bune de muncă.
Verificarea asiguraţilor printr-un click
In acelaşi timp, preşedintele CJAS a adus la cunoştinţă implementarea unei variante imbunătăţite a sistemului informatic SIUI care va permite furnizorilor de servicii să poată verifica dacă bolnavul este sau nu asigurat.
De asemenea, furnizorii de servicii medicale vor face raportarea serviciilor direct in sistemul informatic.
Spitalele incheie anul fără datorii

Preşedintele CJAS Sălaj a anunţat că, in Ajun de Crăciun, s-a alocat suma de 1.777.000 de lei pentru plata serviciilor medicale din spitalele din judeţ pentru ultimele luni, suma fiind suficientă, in opinia lui Barsan, pentru acoperirea datoriilor spitalelor, acumulate după data de 30 iunie. Un efect important in „protejarea” fondurilor asigurărilor de sănătate va fi vizibil anul următor in urma descentralizării unităţilor spitaliceşti cu paturi şi comasărilor de spitale care urmează. Pentru inceput, singura comasare anunţată in judeţul Sălaj va fi la |imleu Silvaniei, unde Centrul de Cercetare şi Asistenţă Medicală va deveni o structură a Spitalului Orăşenesc.