Lipsa banilor este un motiv secundar atunci cand un fumător doreşte să renunţe la viciul său.
Cat de săraci am fi, la vicii nu renunţăm prea uşor. In pofida faptului că un pachet de ţigări costă cat patru paini, patru litri de lapte sau trei kilograme de mere, sălăjenii nu doresc să se lase de fumat. Programul naţional „Stop Fumat” este funcţional in Sălaj, dar numărul celor care apelează la specialişti pentru a renunţa la fumat s-a injumătăţit faţă de anul trecut. „Programul merge mai timid decat in prima perioadă, dar cu rezultate procentual mai bune. Aproximativ 45 – 50 la sută dintre participanţi reuşesc să se lase de tot de fumat, faţă de 35 la sută inainte. Probabil din cauza taxei de 100 de lei care a fost introdusă, prezenţa e mai mică”, ne-a declarat Gabriel Găvriluţ, medic pneumolog, responsabil de program in Sălaj.
Cei care doresc să se lase de fumat pot cere sprijin in cadrul programului, la cabinetul de pneumologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău. 60 de sălăjeni urmează tratamentul in prezent faţă de 100 caţi erau in prima parte a proiectului şi alte cateva zeci pe lista de aşteptare.
Dacă voinţă nu e, nimic nu e…
Printre motivele pe care le invocă cei care doresc să se lase de fumat sunt menţinerea sănătăţii, frica de imbolnăvire sau existenţa bolii, presiunea anturajului, dorinţa de a scăpa de dependenţă şi abia pe un loc secundar costurile viciului. „Cei care vin la presiunea familie au şanse mici de a renunţa la fumat. Fumatul e o boală atipică pentru că nu dă simptome imediate. Fumătorului ii place să fumeze şi nu vrea să se vindece. Important e ca pacientul să-şi dorească să scape de dependenţă. Cu cat motivaţia e mai puternică, cu atat reuşita va fi mai mare”, a menţionat medicul specialist. Medicamentele sunt doar pentru a-l ajuta pe pacient să treacă mai uşor de perioada de sevraj. De dependenţa psihologică se ocupă psihologul Simona Terheşiu, care lucrează in cadrul programului „Stop Fumat”.