In perioadă de creştere economică, după cum anunţă guvernanţii, in judeţul Sălaj numărul firmelor care intră in insolvenţă creşte vertiginos.
Numărul firmelor care intră in insolvenţă este mai mare cu fiecare lună, deşi conform „zvonurilor”, in ultima perioadă, mai exact in ultimele luni, Romania este in creştere economică. Potrivit statisticilor furnizate de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), in ultimele cinci luni numărul firmelor care au intrat in insolvenţă este intr-o continuă creştere. Dacă in ultimele luni ale lui 2010, diferenţa de la o lună la alta privind creşterea acestui indice a fost domoală, in luna februarie a anului 2011 s-a inregistrat o creştere a numă-rului de firme in insolvenţă cu aproape 50 la sută. Totalul firmelor intrate sub incidenţa Legii 85/2006 in luna ianuarie 2011 era de 30, iar in luna februarie numărul a ajuns la 44.
In ceea ce priveşte numă-rul de firme care au ales să işi suspende activitatea in perioada octombrie 2010 – februarie 2011, şi acesta este in creştere. In ultimele trei luni ale anului 2010, in medie 31 de firme au ales să işi suspende activitatea, in timp ce in primele două luni ale acestui an, numărul mediul al firmelor care şi-au suspendat activitatea este mai mare cu zece.
Potrivit datelor ONRC, la nivelul judeţului Sălaj, la sfarşitul lunii februarie s-au inregistrat 9278 de comercianţi activi din punct de vedere juridic, dintre care 4210 persoane fizice autorizate şi 5069 persoane juridice.
De asemenea, numărul celor care au ales să-şi radieze voluntar firmele ale lui 2011 este aproape dublu faţă de ultimele trei luni ale anului trecut, cand s-au inregistrat in medie 38 de radieri pe lună.
O ducem de două ori mai prost decat clujenii
Potrivit datelor Comisiei Naţionale de Prognoză(CNP), judeţul Sălaj se situează intr-o zonă medie, din punct de vedere al situaţiei economice raportat la Produsul Intern Brut(PIB) in euro pe cap de locuitor. Sălajul are PIB-ul de 4.040 de euro pe cap de locuitor, surclasand valorile din judeţele limitrofe Satu Mare şi Maramureş, care sunt considerate zone sărace. Alături de Sălaj se găsesc şi bistriţenii şi bihorenii ca fiind intr-o zonă medie, insă sunt depăşiţi de judeţul Cluj, care se incadrează ca fiind o zonă bogată şi care are un PIB de 7625 de euro pe cap de locuitor. 16 judeţe din ţară sunt considerate ca fiind zone sărace raportat la acest indice şi doar şapte ca fiind bogate. Cel mai mare PIB se inregistrează in capitală, 14289 de euro pe cap de locuitor, şi cel mai mic de 2513 de euro in Vaslui.
17 la sută dintre sălăjeni sunt salariaţi
Potrivit datelor furnizate de către Direcţia Judeţeană de Statistică(DJS) Sălaj, la inceputul anului erau 133.000 de persoane inactive din punct de vedere economic, din totalul populaţiei de 242.000. Efectivul numărului de salariaţi era de aproximativ 41.000. Numărul şomerilor la sfarşitul lunii februarie al acestui an era de 8.559, iar rata şomajului era de 7,9. In Sălaj sunt aproximativ 78.000 de mii de pensionari, iar aproape 43.000 este cifra care reprezintă populaţia şcolară, de la nivel preşcolar la nivel de invăţămant superior.
Mai bine, in 2014
Evoluţia principalilor indicatori economico-sociali ai Sălajului pentru urmă-toarea perioadă este una optimistă, potrivit datelor furnizate de către CNP. Potrivit reprezentanţilor CNP, in anul 2014 sălăjenii ar trebui să ajungă la un caştig salarial de mediu net lunar de 1362 pe persoană. Sălajenii ar trebui să primească in 2014 un salariu mediu net cu 276 de lei mai mare, in prezent fiind de 1086 de lei potrivit datelor furnizate de către DJS Sălaj. Rata şomajului ar trebui să ajungă ajungă la 6,7, iar PIB-ul pe cap de locuitor ar ajunge la 5775 de euro.