Judeţul Sălaj a primit nota 5 din 10 ca urmare a unui studiu privind calitatea locuinţelor populaţiei din România, analiză făcută publică de ProTv.
Locuinţele sălăjenilor sunt cele mai amărâte din întreaga Transilvanie şi printre cele mai sărăcăcioase din România. Nota 5 este echivalentul sărăciei cu care se confruntă populaţia din judeţ. Spre exemplu, locuitorii din judeţele vecine Bihor, Satu Mare şi Baia Mare au locuinţe la un nivel de nota 7 – 8, în timp ce vecinii din Cluj au locuinţe în medie de peste nota 9.
Sub Sălaj, în ceea ce priveşte calitatea locuinţelor, se află doar judeţele Olt şi Vaslui, care au primit o notă care la şcoală le-ar lăsa corigente.
Calculul analiştilor a fost o medie rezultantă între proporţiile locuinţelor care sunt alimentate cu apă, au canalizare, instalaţie electrică, instalaţie de încălzire, bucătărie în locuinţă şi baie în locuinţă.
La nivel naţional, doar 66,7 la sută dintre locuinţe sunt alimentate cu apă, 65,1 la sută din locuinţe au canalizare, 96,6 la sută au energie electrică, 44,4 la sută au încălzire centrală, 84,6 la sută au bucătărie în locuinţă şi doar 61,9 la sută au baia în locuinţă.
La nivelul judeţului Sălaj, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, doar 74,3 la sută din locuinţe au apă în casă de la reţea, iar doar 62,3 la sută sunt racordate la canalizare (sub media naţională). 99,7 la sută din locuinţe sunt racordate la energie electircă. Doar 78 la sută din locuinţe au bucătărie în casă (mult sub media pe ţară) şi doar 55,3 la sută din locuinţe au baie (din nou sub media pe ţară). Sălajul are doar 34,6 la sută din locuinţe cu încălzire centrală.
Comparativ, doar la două criterii stăm mai bine faţă de media naţională, respectiv la alimentarea cu apă (cu şapte procente peste media naţională) şi la alimentarea cu electricitate (cu trei procente mai mult). Stăm mai prost decât media naţională la racordarea locuinţelor la canalizare (cu trei procente mai puţin), dar şi la încălzirea centrală (cu zece procente mai puţin). Stăm prost decât media naţională şi la a avea în locuinţă bucătăria şi baia. Sase procente e diferenţa dintre media Sălajului şi media nţională în ceea ce priveşte bucătăria în casă şi suntem cu şapte procente sub media pe ţară la capitolul baie în casă.
Traiul prost în cifre nete
În cifre, din totalul de 101.502 locuinţe, câte sunt în Sălaj, conform Institutului Naţional de Statistică – Direcţia Judeţeană de Statistică, doar 75.480 de locuinţe sunt alimentate cu apă şi doar 35.219 locuinţe au un sistem centralizat de încălzire. Datele arată că doar 79.186 de locuinţe au bucătăria în casă şi doar 56.230 de locuinţe mai au şi baie (cadă de duş şi toaletă) în casă.
Aproape jumătate din locuinţele Sălajului au latrină fără apă în fundul curţii
Cea mai îngrijorătoare statistică, care ne arată cât suntem de săraci, stop_coloana este cea în care se arată cifrele locuinţelor care au latrina în fundul curţii, fără apă şi canalziare. Sunt 49.908 locuinţe în Sălaj care încă mai au latrina în fundul curţii, fără a fi racordate la o reţea de canalizare şi apă.
Cele mai multe astfel de locuinţe sunt, desigur, în mediul rural – 45.825. Însă mai sunt 4.083 de locuinţe şi în mediul urban care mai au latrina în fundul curţii. Dintre acestea, 803 locuinţe din Zalău au latrina în fundul curţii, fără apă sau canalizare.
O altă statistică îngrijorătoare arată că din cele 63.273 de locuinţe care sunt racordate la sistemele de canalizare, doar 31.995 de locuinţe – adică 31,5 la sută din totalul locuinţelor din judeţ şi 50,5 la sută din totalul locuinţelor cu canalizare – sunt racordate la reţeaua publică de canalizare.
Cum arată locuinţele din Zalău
În Zalău sunt 24.509 locuinţe, la o populaţie de 69.997 (cât spune INS că are Zalăul la 1 ianuarie 2016 după domiciliu). Înseamnă că într-o locuinţă trăiesc în medie 3 suflete. Din cele 24.509 locuinţe ale Zalăului, doar 23.992 sunt alimentate cu apă şi tot atâtea sunt racordate şi la sistemul de canalizare. Din cele 24.509 locuinţe din Zalău, 24.067 de locuinţe au în dotare şi bucătărie în interior, şi doar 23.699 sunt dotate cu baie (duş cu cadă şi toaletă). Doar 21.829 de locuinţe au sisteme de încălzire, ceea ce însemană că sunt 2.680 de locuinţe în care se face foc cu lemne. Un aspect pozitiv este însă faptul că din cele 24.509 locuinţe câte sunt în Zalău, toate sunt racordate la energie electrică.
Viaţa la ţară e mai urâtă decât spunea Topîrceanu
Locuinţele din satul sălăjean sunt sărăcăcioase. Din cele 63.813 locuinţe, câte sunt în mediul rural, alimentate cu apă sunt doar 44,1 la sută, adică 28.184 de locuinţe. Doar 1.372 de locuinţe sunt racordate la un sistem public centralizat de canalizare. O statistică tristă arată că doar 36,3 la sută din locuinţele din mediul rural au în interiorul locuinţei şi o baie. Mai precis, doar 23.169 de locuinţe au baie în interior. Singura statistică din mediul rural care depăşeşte pragul de 60 la sută este cea a dotării cu bucătărie în interiorul locuinţei. Sunt 43.295 de lcouinţe care au bucătăria în clădire, adică 67,8 la sută din total. O statistică dezamăgitoare arată însă că doar 11,5 la sută din locuinţele din mediul rural au o reţea centralizată de încălzire. În mediul rural mai sunt 158 de locuinţe care nu au nici măcar energie electrică.