Sălajul este muzeul maşinilor obosite, pe care vestul Europei nu le mai vrea

imagine-articol0_49886

 

Sălaj tocmai şi-a câştigat porecla de “judeţ-muzeu”, pe care i-au pus-o analiştii economici de la publicaţia Ziarul Financiar după ce au constatat că anul trecut, în premieră naţională, în Sălaj nu s-a cumpărat nicio maşină nouă. Și nu putem spune că nu avem maşini în Sălaj, numai că vorbim de toate vechiturile Occidentului.

Prin faptul că în Sălaj nu a fost vândută în 2015 nicio maşină nouă avem o premieră pentru retailul local. Suntem deci ceva mai rău ca Mehedinţi, unde anul trecut s-au vândut oficial mai puţin de 20 de maşini noi, potrivit datelor dealerilor auto. Sălaj şi Mehedinţi mai au în comun faptul că sunt judeţele cu cele mai vechi autoturisme. Campioni suntem, totuţi, noi. În Sălaj, datele arată că circulă pe şosele cele mai vechi maşini din ţară. Judeţul Sălaj, alături de judeţul Mehedinţi, au o vârstă medie a autovehiculelor de pe şosele de 15 ani, în timp ce la vecinii din Cluj vârsta medie este 13,6 ani, iar la Bihor este 14,2 ani.
Concret, analiştii arată că sud-vestul şi nord-estul ţării atrag cele mai multe maşini la mâna a doua, dar şi pe cele mai vechi, şi au cel mai îmbătrânit parc auto, potrivit datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).
Pe lângă Sălaj şi Mehedinţi, şi Suceava, Caraş-Severin, şi Bistriţa-Năsăud au o vârstă medie a parcului auto de 15 ani sau chiar peste. “Cel mai mult vedem îmbătrânirea parcului auto în nord-vest şi sud-est, în timp ce în judeţele din sudul ţării există încă opţiunea înmatriculării în Bulgaria. Pe fondul evaziunii fiscale cu maşini din import, pentru care nu se achită TVA, şi modificarea kilometrajului maşinilor, care în România nu este încă un lucru ilegal, maşinile la mâna a doua sunt tot mai competitive în faţa celor noi”, explică, pentru Ziarul Financiar, Ernest Popovici, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).

O maşină nouă vine în Sălaj la pachet cu alte 33 second-hand
Parcul auto al Sălajului numără 55.600 de maşini. Calculele Ziarului Fianciar arată că în Sălaj, la fiecare maşină nouă înmatriculată, se înmatriculează altele 33 de maşini second-hand.
Statisticile pe mai mulţi ani arată că, în medie, într-o lună, în Sălaj se vinde doar o maşină nouă, la un preţ mediu de 15.000 de euro. Sălajul este însă raiul maşinilor second-hand. Cele mai preferate mărci sunt Opel şi Volkswagen. De exemplu, în medie, într-o lună se înmatriculează în Sălaj peste 100 de maşini second marca Volkswagen şi peste 50 de maşini marca Opel.

Multe, puzderie de second-uri; şi mult rulate, dar şi ieftine
Potrivit unui alt studiu de piaţă publicat recent, judeţul Sălaj se află printre judeţele cu cele mai mici preţuri la maşinile second-hand din ţară, fiind totodată judeţul cu cele mai ieftine maşini la mâna a doua din Transilvania.
Topul judeţelor cu cele mai ieftine maşini second hand este condus de Mehedinţi (2.835 euro), Caraş-Severin (2.919 euro) şi Sălaj (3.196 euro). La polul opus, topul celor mai scumpe maşini second-hand este condus de Bucureşti (5.179 euro), Galaţi (4.523 euro) şi Argeş (4.458 euro), se arată în studiul realizat de site-ul vezicatface.ro. stop_coloana 
Sălajul conduce şi clasamentul naţional în ceea ce priveşte rulajul maşinilor vândute la mâna a doua. Astfel, judeţele cu maşinile cele mai rulate sunt Sălaj (198.435 km), Suceava (195.256 km) şi Satu Mare (193.606 km). Judeţele în care se vând maşini second-hand puţin rulate sunt Bucureşti (154.030 km), Argeş (160.081 km) şi Giurgiu (168.964). De aici vine şi diferenţa de preţuri, maşinile cu rulaj mai mare fiind mai ieftine decât cele mai puţin rulate.

Piaţa second-hand din Galaţi a fost stricată de “sălăjeni smecheri”
Ziarul local Viaţa liberă din Galaţi prezintă povestea unui afacerist care vinde maşini în piaţa second-hand din Galaţi. Acesta povesteşte cum maşinile vândute la malul Dunării sunt “asamblate” din resturi prin Sălaj şi alte judeţe din nordul ţării.
“80 la sută dintre maşinile care se vând în Talciocul din Galaţi nu au fost aduse pe propriile roţi din Germania, ci au fost asamblate din bucăţi în parcurile auto din vestul ţării, în special la Sălaj, Bistriţa şi Arad. Este dezvăluirea pe care o face un cunoscător al fenomenului, un samsar gălăţean care a acceptat să relateze pentru Viaţa liberă, sub protecţia anonimatului, din dedesubturile vânzărilor de maşini second-hand de la noi. Munchen, pseudonimul asupra căruia am convenit cu interlocutorul nostru, povesteşte despre o adevărată industrie a păcălelii, pe care aşa-zişii băieţi de Germania o practică în ultimii ani: maşini puzzle sau lego, adică făcute din bucăţi, kilometri daţi înapoi într-o veselie, polish-uri care să ia faţa cumpărătorului şi poveşti de adormit clienţii cu bătrânele care îşi vând maşinile ţinute ani buni în garaj”, scrie ziarul local.
“Cei mai mulţi dintre vânzătorii de maşini second-hand din Talcioc aduc marfa de la Sălaj, Arad, Bistriţa, unde e patria maşinilor lovite. Lovite puternic, nu doar atinse. Acolo e o întreagă industrie de îndreptat tabla, de combinat maşini din bucăţi. Ce fac băieţii de la Sălaj? Aduc două maşini la fel, pe care le iau cu 600 de euro bucata, una lovită în faţă şi una lovită în spate şi le lipesc. Și aşa se face o maşină nouă”, povesteşte samsarul auto din Galaţi.
Cel citat de Viaţa liberă consideră că “bişniţarii de Sălaj” au stricat piaţa maşinilor de import din Germania, dar îi învinovăţeşte pentru asta şi pe clienţii creduli, care încă mai cumpără poveşti de adormit copiii. “Sincer să fiu, eu nu îi învinovăţesc pe cei care dau kilometrajul înapoi. Uite, am avut o maşină pe care am luat-o cu kilometrajul lucrat. Și, boul de mine, m-am apucat să fiu cinstit faţă de client. Voia să o cumpere şi i-am zis: vezi că are 200.000 de km, nu 100.000, cât arată în bord, că au lucrat-o băieţii acolo. S-a sucit deodată, că nu o mai cumpără. Maşina era perfectă în rest, îi făcuse toate testele, îl mai ţinea 300.000 de kilometri. Nu a mai vrut, că are prea mulţi kilometri. Unii mai cred că există maşini vechi de zece ani sub o sută de mii în bord. Or mai fi, nu zic, dar majoritatea celor care susţin că vând o aşa maşină să ştiţi că mint”, spune samsarul.