decembrie 5, 2025

Sălajul are cinci produse tradiţionale,dar mai incap

imagine-articol0_43383

La începutul acestei săptămâni a ieşit de sub tipar Registrul Naţional al produselor tradiţionale publicat de Minsterul Agriculturii. După reatestarea produselor tradiţionale româneşti, conform ordinului 724 din 29 iulie 2013, din 4.000 de produse aşa-zise tradiţiona-le, la nivel naţional au mai rămas pe piaţă 306 produse cu adevărat tradiţionale. Spun asta pentru că actul normativ amintit mai sus a impus noi reguli pentru produsele tradiţio-nale româneşti, mai restrictive.
Dacă multe judeţe nu sunt incluse în Registrul Naţional, Sălajul are cinci astfel de produse atestate deja şi alte cinci trimise la Ministerul Agriculturii pentru reatestare. Pe lista produselor tradiţionale sălăjene se află cârnăciorii picanţi “Cordiş” afumaţi, cârnaţi de casă “Cordiş” afumaţi, pecie lungă afumată “Cordiş”, peştişor afumat “Cordiş”, clisă afumată Cordiş. Înainte de punerea în practică a ordinului 724, în Sălaj existau 160 de produse atestate. stop_coloana Curios este faptul că a rămas pe dinafară pălinca de prune, care este un brand al Sălajului. Valentin Duca, directorul executiv al Direcţiei Agricole Judeţene făcea precizarea că producătorii pot cere în continuare atestarea ca produs tradiţional a produselor lor. În acest sens, ei se vor prezenta cu produsele la Direcţia Agricolă Judeţeană, însoţite de documentaţia specifică, de unde vor fi trimise la Ministerul Agriculturii pentru reatestare. Curaj, deci!