APM Sălaj anunţă persoanele interesate că mai sunt bani pentru subvenţionarea a incă 43 de sisteme de incălzire pe bază de energie regenerabilă.
Fondul pentru programul “Casa Verde” in Sălaj a fost suplimentat pentru a doua oară, ca urmare a interesului crescut manifestat de sălăjeni pentru instalarea de sisteme de incălzire care utilizează energie regenerabilă. Nu mai puţin de 291 de proiecte de investiţii au fost depuse de persoanele fizice din judeţul nostru. 248 dintre ele vizează instalarea de panouri solare, 42 montarea de centrale termice pe bază de peleţi, tocătură lemnoasă, deşeuri vegetale, agricole, forestiere etc. şi unul pentru instalarea de pompe de căldură. După cea de-a doua distribuire, suma totală alocată judeţului Sălaj a ajuns la aproape două milioane de lei. Potrivit datelor primite de la directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Sălaj, Aurica Grec, mai sunt bani pentru incă aproximativ 43 de proiecte. Administraţia Fondului de Mediu (AFM) a analizat in total 169 de cereri, doar patru dintre ele fiind respinse. Trei beneficiari au depus deja cererea pentru decontare, semn că şi-au instalat deja echipamentele de incălzire ecologice. “Ne situăm printre judeţele cele mai bune in promovarea acestui program. Ceea ce inseamnă că sălăjenii sunt interesaţi de investiţiile ecologice şi de o mai bună gospodărire”, a afirmat Aurica Grec.
Limite şi condiţii
Dosarele se depun la sediul APM Sălaj. Finan-ţarea se acordă in limita a 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare (doar termice, nu şi fotovoltaice), 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de căldură şi pană la 6.000 de lei pentru instalaţii de producere a energiei termice pe bază de peleţi, resturi vegetale sau deşeuri lemnoase. Sălăjenii care fac astfel de investiţii trebuie să ştie că decontarea se face doar la finalul lucrărilor, pe baza facturii, notei de recepţie şi a unei garanţii prezentate de cel care face lucrarea. Totodată, solicitantul trebuie să fie proprietarul imobilului şi să nu fie inregistrat cu obligaţii restante la bugetul de stat sau local. Valoare subvenţiei acoperă apro-ximativ 50 la sută din totalul investiţiei.
“Casa Verde” pentru primării, instituţii publice şi biserici
AFM a aprobat demararea programului şi pentru administraţiile publice locale, instituţii publice şi unităţi de cult. Cei interesaţi pot consulta ghidul de finanţare pe site-ul AFM (www.afm.ro). Potenţialii beneficiari pot primi 90 la sută din costurile eligibile ale investiţiei, insă numai după achiziţia şi montarea sistemelor, dar nu mai mult de două milioane lei pentru instituţiile publice, 500 mii de lei pentru unităţile de cult şi intre 500 mii de lei şi patru milioane de lei pentru primării, in funcţie de numărul de locuitori.
Sălajul a primit din nou bani pentru “Casa Verde”
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...