Ruta feroviară Cehu Silvaniei – Ulmeni Sălaj a fost desfiinţată, după ce timp de 15 ani prin acea zonă nu a mai trecut nici un tren.
Ministerul Transportu-rilor şi Infrastructurii a decis darea spre inchiriere a aproximativ 1000 de kilo-metri interoperabili de cale ferată şi renunţarea la folosirea a incă 1104 kilo-metri de cale ferată pe motive de nerentabilitate. Raţiunea acestor decizii a fost invocată in favoarea economisirii a aproximativ 40 milioane de lei anual, bani folosiţi pentru intreţinerea kilometrilor de cale ferată propuşi spre desfiinţare. In comunicatul Ministerului Transportu-rilor se arată defalcarea ki-lometrilor de cale ferată desfiinţaţi pe două categorii. Este vorba despre 661 de kilometri din infrastructura feroviară publică şi de incă 443 km din infrastructură feroviară privată, aflaţi in pa-trimoniul CFR. Potrivit monitorului oficial, in judeţul Sălaj singura porţiune de cale ferată care a fost desfiinţată este cea de pe ruta Cehu Silvaniei – Ulmeni Sălaj (Maramureş), care se intinde pe o distanţă de 20 de kilometri, dintre care doar trei kilometri in judeţul nostru. Insă, pe această rută nu s-a mai circulat de aproximativ 15 ani.
Senatorul Pop o ia la rost pe Boagiu
Dată fiind această situaţie, senatorul PSD Gheorghe Pop i-a cerut ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, cateva lămuriri cu privire la cei 1104 kilometri desfiinţaţi. „Aveţi in vedere doar scoaterea din circuit a celor 1104 kilometri de căi ferate sau intenţionaţi şi desfiinţarea lor fizică? Dacă vă veţi limita strict la scoaterea lor din funcţiune, există posibilitatea ca liniile de cale ferată să fie tentante pentru hoţii de fier vechi, motiv pentru care vă intreb cum va fi asigurată paza tronsoanelor, de către cine şi ce cheltuieli ar implica aceasta?”, a intrebat-o parlamentarul sălăjean pe Boagiu. De asemenea, Pop s-a interesat de numărul populaţiei care va fi „afectată in urma măsurilor de scoatere din funcţiune a celor 1104 kilometri de cale ferată şi ce alternative de transport au fost prevăzute”.