Sălajul a dus bucate alese la Bruxelles

Mai multe produse tradiţionale din Sălaj au fost prezentate vineri, 9 octombrie, la Bruxelles, în cadrul unui eveniment culinar de o înaltă ţinută ce a avut loc într-unul din elegantele saloanele clubului „Cercle Gaulois Artistique et Littéraire”, în organizarea Ambasadei României la Bruxelles, a clubului menţionat si a companiei European Artists Management.
Judeţul Sălaj a fost reprezentat la eveniment de Mircea Groza, inspector pentru Patrimoniu Cultural Imaterial şi Tradiţii Locale în cadrul Consiliului Judeţean Sălaj, si de Teodora Pup, patiser.
Cei 160 de invitaţi – membri ai Guvernului, ambasadori, parlamentari, magistraţi, profesori universitari, reprezentanţi ai profesiilor liberale, oameni de afaceri, artisti si scriitori din Belgia – au fost întâmpinaţi la sosire cu o expoziţie de produse tradiţionale din Sălaj.
Expoziţie de bunătăţi sălăjene
Din expoziţie au făcut parte afumături tradiţionale (jambon, cârnaţi, cotlet, piept de porc, ceafă) de la firmele Universal, Largiana si Siciliana. Cas, brânză si telemea au fost de la Ferma Ghiuruţan din Fântânele; brânză burduf, telemea si smântână de la Calion Jibou. N-a lipsit, desigur, pălinca de pere, prune si gutui, de la Aciu, Bocsiţa. Pâine de casă a fost dusă din Sărmăsag; iar fursecuri, cornuleţe, turtă dulce, silvoiţă au fost făcute de Dora Cackes. S-a mai expus pastramă de raţă, gâscă si curcan, zacuscă de hribi cu ardei copţi, vinete, dulceaţă de ceapă de Pericei si dulceaţă de ardei iuţi, realizate de maestrul Mircea Groza.
O masă ca la mama acasă servită în capitala Belgiei
La masă, invitaţii au degustat produse tradiţionale precum zacusca cu hribi si stop_coloana ardei copţi, salata de vinete, sturion la cuptor cu crustă din pudră de sfeclă rosie sau budincă de tăiţei de casă cu brânză de vacă si stafide, alături de un pahar de pălincă de pere.
„S-a servit o trilogie de legume inspirată de toamna românească: zacuscă cu hribi si ardei copţi, salată de vinete, fasole frecată cu ceapă caramelizată, germeni de varză si ulei de dovleac, alături de sturion la cuptor cu crustă din pudră de sfeclă rosie, sturion afumat si caviar cu legume si un bors concentrat de peste. La desert am pregătit budincă de tăiţei de casă cu brânză de vacă si stafide, marmeladă de pere si cipsuri din pere de Bădăcin, alături de pălinca de pere Aciu. Toate preparatele noastre au fost realizate cu produse din România, mare parte din Sălaj”, a scris Mircea Groza pe un cont de socializare.
Bucătari belgieni inspiraţi de „bucătăria de la Porolissum”
Bucătari belgieni au preparat căprioară cu legume si ciuperci, inspirată de gusturile bucătăriei imperiului Roman, cu ierburi de la Castrul Roman Porolissum, precum cimbrisor, sovârv, mentă si busuiocul cerbilor. Din partea română, partea de preparate culinare a fost pregătită de Mircea Groza si Horea Simon, alături de Teodora Pup, iar partea belgiană a fost reprezentată de Pierre Wynants (unul din cei mai cunoscuţi bucătari belgieni, cu trei stele Michellin) si Hubert De Smedt.