Sălaj – un judeţ falimentar

Judeţul Sălaj se află în topul sărăciei într-un clasament realizat din punct de vedere al veniturilor totale şi al veniturilor proprii la bugetele locale însumate.
Din veniturile totale ale Sălajului în 2014, doar 28,2 la sută au fost venituri proprii, restul banilor din judeţ venind pe alte surse de finanţare, conform datelor centralizate de Direcţia pentru Politici Fiscale şi Bugetare Locale din cadrul Direcţiei Generale Administraţie Publică a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
În ceea ce priveşte veniturile proprii, Sălajul se află pe locul patru în top 10 judeţe sărace, mai sărace decât Sălajul fiind doar Mehedinţi, Covasna şi Giurgiu. Sălajul a avut în 2014 venituri proprii de 187.658.713 lei, adică din veniturile totale din judeţ, doar 28,2 la sută au fost venituri proprii, iar 71,8 la sută au fost venituri din alte surse, cele mai multe Guvernamentale sau Europene. Dintre vecini, cele mai mari venituri proprii le are Cluj, cu 1.025.454.756 lei.
Venituri proprii sunt realizate din cotele defalcate pe impozitul pe venit plus sumele alocate din cotele defalcare din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, în timp ce veniturile totale însumează veniturile proprii plus sumele defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor; sumele defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, stop_coloana oraşelor, municipiilor; sumele defalcate din TVA pentru drumuri; sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale dar şi plus subvenţii şi sumele primite de la Uniunea Europeană şi alţi donatori în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări.
În ceea ce priveşte veniturile totale bugetare pe anul 2014, judeţul Sălaj se află pe locul 5 în top 10 judeţe sărace ale României, judeţele mai sărace decât Sălajul fiind doar Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa şi Covasna. Veniturile totale bugetare din Sălaj în 2014 au fost de 664.182.686 lei, în timp ce judeţul Covasna, cel mai sărac din România în acest top, a avut venituri totale de 527.913.227.
Spre comparaţie, vecinii din Cluj se situează pe locul patru în top 10 judeţe bogate, având un buget total de 1.879.341.483 lei.
Cele mai bogate judeţe din România sunt Timiş, Constanţa şi Iaşi. Dintre vecinii noştri, alături de judeţul Cluj, doar judeţul Bihor se mai află în top 10 judeţe bogate, pe locul şase.