Fiecare guvern s-a dat mare magician pe domeniul social. Alesii tarii au vandut natiunii frumoase iluzii prin care modificau norme si legislatii, in care finalizau proiecte si aduceau fonduri europene pentru defavorizatii soartei. Insa, nici acum, dupa douazeci de ani, nu putem spune ca socialul este rezolvat, ca oamenii strazii sunt sub control, ca batranii nu sunt singuri, ca mamele minore nu-si abandoneaza copiii, sau ca cei mici nu fura si nu fac crime. E drept ca o unda de schimbare s-a petrecut in ultimii zece ani, atat cat au avut cei din teritoriu bunavointa si bani. Insa tocmai acum cand lucrurile ar fi avut mai multa nevoie de sustinere guvernantii nostri imping la vale caruta fara cal, incercand sa sufoce sistemul. Institutiile care gestioneaza in ansam-blu vietile copiilor, handicapatilor sau ale varstnicilor, asa numitele directii generale de asistenta sociala si protectia copilului, sunt impovarate de noi sarcini. Acestea sunt legate de monitorizarea familiilor care erau in grija agentiei nationale a familiei, organism care a fuzionat la nivel central cu ANPC. Pe plan local insa lucrurile s-au blocat, personalul din agentii a fost restructurat si trimis in somaj, activitatea prestata de cei din agentii fiind pasata la directii. Treziti peste noapte cu acest „cadou”, specialistii din domeniul social sustin ca nu au suficienti angajati. Nu aveau destui nici pana acum, mai ales ca de doi ani in sistemul bugetar au fost oprite angajarile.Oare de ce au decis alesii nostri ca reducerile de personal din agentii sa se faca doar la nivel local, or fi avut cumva de protejat neveste sau cumetre la nivel national? Daca-i vorba de criza si de economii, sa intre toti in aceeasi oala. Si pe de alta parte, e de neinteles cat de putin au chibzuit guvernantii atunci cand au aruncat din stanga in dreapta cu activitati care necesita o munca titanica (pe care ei se fac ca n-o vad) pentru ca acum, sa fluture ideea reducerilor de personal la bugetari.
Sistemul social, sufocat de indiferenta guvernantilor
Articole
Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...Scrisoare de mulțumire pentru toate educatoarele
Pregătirea unei serbări de Crăciun cu preșcolari – un efort nevăzut, dar de neprețuit În tradiția nescrisă a învățământului preșcolar, apropierea sărbătorilor de iarnă este marcată prin minunata Serbare de Crăciun susținută de cei mici.În spatele unei serbări de Crăciun reușite, în care cei mici strălucesc pe scenă, cu costume impecabile, poezii învățate și colinde cântate cu emoție, se află o muncă susținută și dedicată a educatoarelor. Deși acest efort este de multe ori invizibil, rezultatele sunt…
Mai mult...