La Instituţia Prefectului Judeţului Sălaj a avut loc ieri şedinţa Comitetului consultativ pentru problemele persoanelor vârstnice, la care şi-a făcut prezenţa noul prefect al judeţului Florin Florian. „n cadrul şedinţei, directorul executiv al Direcţiei pentru Sănătate Publică, Ligia Marincaş, a prezentat o informare privind starea sistemului medical la nivel de judeţ.
Asistenţa medicală primară în judeţ este asigurată de 117 cabinete ale medicilor de familie, din care 55 în mediul urban şi 62 în mediul rural.
De precizat că la ora actuală există în continuare un grav deficit de medici de familie. Şapte comune nu au medic – Benesat, Coşei, Lozna, Treznea, Zalha, Zimbor şi Gârbou -, iar alte şapte comune au deficit de medici de familie – Almaşu, Ip, Măerişte, Sîg, Surduc, Valcău de Jos, Bălan. Şi două dintre cele patru oraşe ale judeţului (Şimleu Silvaniei şi Jibou) au deficit de medici de familie.
Cât despre centrele de permanenţă, acestea sunt în număr de patru în judeţ. La Zalău s-a înfiinţat centrul în 2011, din cauză că la Urgenţa Spitalului Judeţean există o singură linie de gardă supraaglomerată. Centrul deserveşte bazinul Spitalului Judeţean de Urgenţe Zalău, cu o populaţie de peste 65.000 de locuitori.
La Cehu Silvaniei centrul de permanenţă s-a înfiinţat în locaţia unde un spital s-a transformat în cămin pentru persoane vârstnice. Deserveşte patru localităţi, cu o populaţie de peste 15.000 de locuitori.
Centrul de permanenţă din Crasna deserveşte şase comune, cu o populaţie de peste 20.000 de locuitori, iar cel din Hida deserveşte opt comune cu o populaţie de peste 17.000 de locuitori.
Peste 70.000 de cazuri la Urgenţă anul trecut
Asistenţa medicală de urgenţă este asigurată prin Serviciul judeţean de Ambulanţă cu sediul în Zalău şi cu patru substaţii în oraşele Cehu Silvaniei, Simleu Silvaniei, Jibou şi comuna Crasna.
Unitatea de primiri urgenţe UPU-SMURD din cadrul Spitalului Judeţean Zalău are trei subunităţi SMURD stop_coloana la unităţile de pompieri din Şimleu Silvaniei, Ileanda şi Nuşfalău. Au fost consultaţi şi trataţi în asistenţa medicală de urgenţă, în anul 2016, 70.740 de pacienţi. Este interesant de văzut raportul acestor cazuri faţă de populaţia judeţului, de 217.000 de locuitori, conform recensământului
Puţină asistenţă medicală comunitară
Asistenţa medicală comunitară are drept scop îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei prin asigurarea echitabilă a accesului la servicii de sănătate a tuturor persoanelor din fiecare comunitate, indiferent de statutul socio-economic, nivelul de educaţie, amplasarea acesteia în mediul (rural sau urban) sau distanţa faţă de servicii medicale.
Beneficiarii serviciilor de asistenţă medicală comunitară sunt cu precădere persoanele vulnerabile din punct de vedere medical sau social, cu accent pe populaţia din mediul rural. „n judeţul Sălaj sunt şase mediatori sanitari (Agrij, Almaşu, Crasna, Nuşfalău, Sîg, Zalău) şi 27 de asistenţi medicali comunitari.
Know-how elveţian la Plopiş şi la Meseşeni
Ligia Marincaş a prezentat şi Programul de cooperare elveţiano-român – Fondul de reformă în probleme de sănătate. „n cadrul acestui program există două proiecte în judeţul Sălaj: Calitate şi echitate în servicii integrate medico-sociale la Plopiş şi Centrul comunitar de asistenţă integrată medico-socială la Meseşenii de Jos. Aceste proiecte au rolul de a îmbunătăţi accesul la serviciile sociale şi de sănătate şi de a crea un model funcţional de servicii sociale şi de sănătate integrate şi gestionate la nivel local.