Vineri dimineaţa la orele 6.55, sistemul informatic al cardurilor de sănătate s-a blocat în toată ţara. Situaţia a bulversat toată activitatea medicilor, cei mai afectaţi fiind însă pacienţii care urmau să se externeze sau să se interneze.
La Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, sistemul fiind blocat, zeci de pacienţi aşteptau pe holuri pentru a fi externaţi. Vinerea,de obicei, se fac cele mai multe externări din fiecare secţie. Medicii şefi de secţie refuză să-şi asume externările, deoarece fără validare pe bază de card s-ar putea să scoată bani din buzunar. Şi, desigur, nu-i poţi trimite pe toţi cei care se externează la Casa Judeţeană de Sănătate după “adeverinţe de asigurat”.
Managerul spitalului, Laurenţiu Barna, susţinea că situaţia este complicată şi în jurul orei 8.30 nu ştia exact ce soluţie s-ar putea găsi.
Contactat telefonic, Marius Tăutu, peşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Sălaj, ne spunea de bună dimineaţă că problema ţine de Unitatea de Management de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. “Se lucrează pentru remedierea ei”. Tăutu a mai spus că la nivel de Sălaj s-a decis ca furnizorii de servicii medicale să continue să ofere aceste servicii pacienţilor chiar dacă de la 1 septembrie asiguraţii stop_coloana pot beneficia de servicii medicale numai pe baza cardului de sănătate. “Se va găsi însă o soluţie pentru a putea fi decontate serviciile acordate pe durata defecţiunii.
După ora 11.00 am luat din nou legătura cu Marius Tăutu. Acesta a spus că de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au fost trimise o serie de reguli către furnizorii de servicii medicale. Una dintre ele spune că “serviciile efectuate şi operate în aplicaţie de furnizori vor trebui încărcate in PIAS în limita celor 72 de ore, toate servicile prestate şi operate în sistem; începând cu ora 6.55 până la remedierea defecţiunii, se vor valida în PIAS, doar pe baza amprentei de timp şi număr de card”, se arată în nota CNAS.
Cert este că situaţia fără precedent de blocare a sistemului cardurilor de sănătate în toată ţara a bulversat mult activitatea medicală şi farmaceutică. Vorba unei femei care aştepta internarea pe holurile spitalului: “Poţi muri cu cardu-n mână”.