Comuna Sinmihaiu Almaşului se află in partea de sud a judeţului Sălaj, pe şoseaua europeană E 81. Suprafaţa totală a teritoriului comunei este de 6482 hectare, din care 387 ha intravilan şi 6095 ha extravilan. Terenul arabil ocupă 1800 ha, păşunile 1500 ha, iar faneţele 525 ha. Populaţia comunei numără 1806 locuitori, din care circa 500 sunt de etnie romă. In Sinmihaiu Almaşului există 3 şcoli, 2 grădiniţe, dispensar medical, cabinet stomatologic şi o farmacie. Primarul comunei este Cornel Lung, viceprimar Călin Dumitru Cosma, iar secretar Rodica Marta.

Lucrări finanţate din venituri proprii
Printre lucrările realizate in ultimii ani şi care au fost finanţate din venituri proprii se numără cele efectuate la şcolile din Sinmihai şi Sintă Mărie, fondurile totale alocate ridicandu-se la aproape 500 milioane lei vechi. S-au executat reparaţii la acoperişurile şcolilor, zugrăviri la interior şi exterior, au fost montate uşi şi ferestre din termopan şi alte lucrări de renovare. La Dispensarul medical, care, conform precizărilor primarului comunei, este deservit de un medic de familie localnic, după lucrările de renovare executate intr-o primă etapă, a urmat inlocuirea uşilor şi ferestrelor vechi cu cele de tip termopan, a fost amenajată sala de aşteptare şi, lucru deosebit de important, a fost introdusă incălzirea centrală.
„Pentru şcoala din centrul de comună, ne-a spus primarul Cornel Lung, este in curs de implementare un proiect de reabilitare, cu finanţare de la Banca Mondială (7 miliarde de lei vechi ). Este finalizat inclusiv proiectul de execuţie şi aşteptăm doar finanţarea. Reabilitarea acestui local de şcoală presupune lucrări de stabilizare a fundaţiilor, introducerea incălzirii centrale, refacerea instalaţiei electrice şi modernizarea alimentării cu apă potabilă.”

De 18 ani in fotoliul de primar

Mai mult de o treime din cei 47 de ani impliniţi, mai exact 18, Cornel Lung i-a trăit ocupand cea mai mare funcţie din comună. A fost ales, pentru prima dată primar, in 1992 şi de atunci nici un alt contracandidat n-a reuşit să-l „debarce ” de la carma comunităţii din Sinmihaiu Almaşului. „Se ascund ceva secrete in spatele acestei continuităţi?”, l-am intrebat. „Nici un secret, imi răspunde scurt. Eu cred că am caştigat la toate cele 5 alegeri organizate din 1992 incoace, pentru că totdeauna am pus pe primul plan problemele şi doleanţele cetăţenilor din satele comunei, străduindu-mă să le rezolv, bineanţeles in spiritul legalităţii. Să vă mai spun că eu n-am avut niciodată program de audienţe, uşa mea, de multe ori chiar şi cea de acasă, fiind deschisă la orice oră şi pentru oricine mi-a solicitat ajutorul sau sfatul. N-a fost uşor să caştig la unele alegeri, la cele din 1996, bunăoară, fiind in cursă 13 candidaţi pentru funcţia de primar, deci concurenţă, nu glumă |i totuşi am caştigat şi atunci şi sunt convins că „unităţile de măsură” care au cantărit de fiecare dată in opţiunea oamenilor au fost faptele unui candidat. Cetăţenii te doresc in fruntea comunei pentru ce-ai făcut şi pentru ceea ce ai de gand să faci maine pentru comunitatea in care trăiesc.”

Fostul supermagazin – viitorul sediu al primăriei
In 2009, din fondul de rulment al primăriei, a fost achiziţionată clădirea fostului supermagazin din centrul reşedinţei de comună. Achiziţia care, valoric s-a ridicat la 2,7 miliarde lei vechi, a fost făcută in ideea amenajării in spaţiiile de la parterul acestei clădiri a viitorului sediu al primăriei, iar la etaj a unei săli multifuncţionale, cu dotări moderne, pentru organizarea diferitelor evenimente.

Ganduri pentru perspectivă
Pe agenda de maine a primarului şi Consiliului local sunt inscrise : infiinţarea, in locul numit Dosul Sintă Măriei, a unei staţii de transfer a gunoaielor menajere colectate din bazinul Văii Almaşului – Hida, Dragu, Cuzăplac, Almaş, Zimbor, Sinmihaiu Almaşului. „După colectarea in această staţie, gunoaiele menajere vor fi transportate in container la viitorul depozit judeţean de la Dobrin, ne-a relatat primarul comunei. Infiinţarea staţiei ne-ar aduce unele avantaje, in sensul că ar fi asfaltat drumul de acces pe 2 km, ar fi construit un pod şi s-ar crea cateva locuri de muncă pentru localnici.”
Un alt gand este cel pentru reabilitarea Bisericii de lemn din Sinmihaiu Almaşului, monument istoric. Există speranţe pentru finanţarea in 2011 a proiectului depus pentru această reabilitare, cu fonduri de circa 7 miliarde lei vechi de la Ministerul Culturii. Reabilitarea acestui lăcaş presupune o restaurare completă, asfaltarea drumului de acces, construirea unui foişor şi amenajerea unei parcări.

Decolmatări pe zeci de kilometri
Cu fonduri obţinute de la Autoritatea Naţională pentru Imbunătăţiri Funciare a fost demarat un proiect pentru decolmatarea a două văi ce străbat comuna: Valea Mare (Gorgana – Sinmihai) şi Valea Sintă Măriei. Aceste lucrări, programate a fi executate pe nu mai puţin decat 10 km (3 pe prima vale şi 7 km pe a doua), presupun nu numai decolmatările necesare, ci şi reparaţii la podurile existente şi construirea a 6 podeţe noi. Din cei 3,5 miliarde lei alocaţi pentru acest proiect, au fost cheltuiţi pană acum la lucrările executate 2,5 miliarde, cu miliardul rămas urmand să fie decontate lucrările din 2010.

Asfaltarea drumului Sinmihai-Sintă Mărie-Bercea, tot in… aşteptare
Deşi de-a lungul anilor primăria a făcut eforturi pentru aducerea intr-o stare bună de circulaţie a celui mai important drum comunal, Sinmihai-Sintă Mărie-Bercea, rezolvarea problemei acestui drum rămane, incă, in aşteptare. De ce aceasta? Ne explică chiar primarul comunei, Cornel Lung: „Am depus şi noi un proiect pe măsura 3.2.2. prin F.A.D.R. şi printre obiectivele acestuia figura şi asfaltarea drumului comunal Sinmihai-Sintă Mărie-Bercea. Din păcate, in pofida faptului că proiectul nostru a fost declarat eligibil, el n-a fost aprobat pentru finanţare. Se pare că fondurile de la U.E. vin in funcţie de achitarea contribuţiei ce revine Guvernului Romaniei. Noi, insă, mai sperăm.”

Poduri de miliarde
Comuna Sinmihaiu Almaşului a beneficiat in ultima vreme şi de fonduri guvernamentale, mai precis prin Ordonanţa 7. Cele 12 miliarde de lei vechi, alocate pentru proiectul aprobat pe această ordonanţă au fost utilizate pentru construirea a două poduri: unul im Bercea şi unul in Sinmihaiu Almaşului, la ultimul lucrările finalizandu-se in aprilie 2010.