In asteptarea tinerilor
Pe mai bine de patru kilometri serpuieste drumul european E 81 prin localitatea Sinmihaiu Almasului. Serpuieste cureaua de asfalt, impodobita de o parte si de alta cu sute de case, mai de demult si mai de acum. Numarul magarilor pentru care satului i s-a dus vestea in lume, s-a cam imputinat. In schimb, soseaua geme de autovehicule si mai grele si mai usoare, care, cu decibelii lor, zdrentuiesc linistea localnicilor. In cel mult doi ani, intre Sinmihai si Sutor va fi construita o centura ocolitoare cu bani europeni nerambursabili. Acesta este unul dintre proiectele d-lui primar Cornel Lung care, de mai bine de 17 ani, carmuieste destinele comunei Sinmihaiu Almasului. Comuna in contextul de fata inseamna unitate teritorial-administrativa, compusa din satele Sinmihaiu Almasului, Bercea si Santamarie. Sufletele care vietuiesc in aceasta arie geografica oscileaza in jurul cifrei de 2000. In jur de 500 sunt tigani. Multi dintre tuciurii isi castiga existenta cinstit. Altii mai ciordesc ce le pica in cale, zice-se ca pentru… supravietuire. De prevederile Legii nr.416/2001 beneficiaza doar 35 de persoane, din care apte de lucru sunt vreo opt. Tinerii nu se inghesuie sa se intoarca la obarsie, adica in comuna. Deocamdata. Dupa spusele primarului, populatia este imbatranita. In jur de zece la suta, daca nu mai bine, dintre locuinte, sunt pustii. Cornel Lung prognozeaza ca odata cu accentuarea crizei economice, tinerii vor fi obligati sa se intoarca in sate, pentru ca la oras nu au cu ce trai, iar in mediul rural, de bine de rau, pot intoarce o brazda de pamant sa nu-i lihneasca foamea. E si aceasta o logica a primarului Lung.
A sti sa te gospodaresti
Daca vrei sa fii un bun gospodar, obligatoriu trebuie sa ai sculele si uneltele proprii, sa nu te rogi de vecini, sa nu dai bani pentru inchiriere. Dupa acest principiu s-a ghidat edilul numarul 1 al Sinmihaiului, cand a purces la achizitionarea unui tractor U 650. Cum tractoare mai erau in zona, iar sa are terenul nu se prea inghesuiau multi sateni, cea mai rentabila activitate a devenit transportul. Asa se face ca primaria a achizitionat si o remorca. Cu respectivele utilaje se transporta materiale pentru repararea ulitelor, lemne din padure pentru institutii si chiar pentru persoane particulare, aducand un venit suplimentar la bugetul local. Totodata, a fost achizitionat si un caterpilar, care a devenit extrem de util pentru decolmatarea rigolelor, dar si la anumite lucrari funciare. Motopompa din dotarea primariei este de un real folos pentru cetatenii ale caror gospodarii (in speta beciurile) sunt inundate. Achizitionarea unui utilaj, care se numeste motounealta, parca e mai binevenita in contextul in care pasunile comunei sunt tot mai necuratate. Cu un astfel de utilaj se pot defrisa de spini, zilnic, cateva zeci de hectare de pasune. In proiectele primarului se inscrie si achizitionarea unui cilindru pentru tasarea ulitelor, dar dorinta sa cea mai arzatoare este de a remodela si mari spatiul care adaposteste sediul primariei, ori chiar de a cumpara un imobil, vizat deja, pentru un nou sediu.
Pamantul nu-i… samanta de scandal
In cele trei sate ale comunei exista 50 de tractoare. Cu toate acestea, Cornel Lung afirma ca doar in jur de 30 la suta din terenul agricol este lucrat. Legile funciare au fost finalizate in proportie de 95 la suta. „Clinciurile” pentru pamant sunt de regula putine si intre rude. Cat despre terenurile cu vegetatie forestiera, primarul sustine ca „toata padurea a fost data la oameni, adica cetatenii au fost pusi efectiv in posesie cu exceptia a 21 cazuri la Bercea si 9 cazuri la Santamarie, dar si acestea sunt pe cale de rezolvare”. Si daca tot suntem in „zona agro”, merita amintit faptul ca la mijlocul saptamanii trecute, conducerea primariei a solicitat centrului APIA din Zimbor, recent infiintat, sa-si trimita specialisti in Sinmihai, in vederea sprijinirii fermierilor pentru depunerea cererilor de subventii pe terenuri, pe anul 2009. Au fost scutiti astfel de drumul pana la Zimbor sute de agricultori din comuna Sinmihaiu Almasului. Cum s-ar zice, a fost chemat Mahomed la munte si chiar a venit.
Fara Centru de permanenta
O vreme, si era atunci prilej de fala, a functionat in cladirea dispensarului un centru de permanenta. Aici isi ofereau serviciile, dupa-masa si in weekend, medici din comunele situate pe Valea Almasului. De anul trecut, insa, spune cu regret primarul Cornel Lung, activitatea din centru s-a oprit. Doar dispensarul continua sa functioneze. Nemultumit este edilul pentru ca s-a investit de la bugetul local pentru reamenajare, pentru achizitionare de mobilier, zugraveli, dar si in scopul retribuirii unui om de serviciu. Se pare ca fara ajutorul comunelor Dragu, Hida, Zimbor, Almasu, Cuzaplac si Fildu, doar o singura administratie, cea de la Sinmihai, care are un buget mic, cu un total de 1,5 mld lei vechi incasati la veniturile proprii, nu reuseste sa sustina functionarea Centrului de permanenta. Primarul Lung a auzit ca totusi nu se renunta la aceste servicii, ca se discuta ca ele sa fie oferite in comuna Hida. Pana una-alta, din toamna anului trecut s-a lucrat la dispensar, pentru a fi amenajat conform normelor in vigoare. A fost renovat, s-au inlocuit geamuri si usi cu termopan, s-a introdus apa, urmand ca din acest an, imobilul sa aiba incalzire centrala.
Conditii mai bune pentru scolari
La numai o zvarlitura de bat de Dispensar, la Scoala Gimnaziala anul trecut s-a investit pentru modernizare si reabilitare. Beneficiarii sunt cei 136 elevi din clasele I-VIII si 32 de „gradinari”. S-au cheltuit 500 milioane lei vechi de la bugetul local si tot atat de la Inspectoratul Scolar pentru inlocuirea usilor si geamurilor cu termopan. Alte 400 milioane lei vechi au fost necesare de la bugetul primariei pentru inlocuirea tiglelor sparte. Anul acesta, sustine primarul, se va aloca din fonduri locale 1,6 mld lei pentru realizarea grupurilor sociale in incinta scolii.
Planuri si pentru cei ce vin
Chiar daca prim-edilul de la Sinmihai nu ezita sa-si exprime pesimismul fata de vremuri, guverne, legi, de modul in care se lucreaza in administratie, dar mai ales fata de viitor, nu inseamna ca nu crede in vise. Si-a facut planuri mari luandu-l partener pe primarul Gabriel Muresan de la Zimbor, in cadrul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara. Demersul comun s-ar putea fructifica intr-un alt proiect integrat pe FEADR (masura 322), care pentru comuna Sinmihaiu Almasului s-ar traduce in beneficii pentru generatiile de azi si cele de maine. Este vorba de o centura ocolitoare, in scopul decongestionarii traficului pe drumul european. Aceasta va avea punct de plecare din E81, din Sinmihai, de la Parau, va trece prin curtea fostului CAP, pe langa vale, pe la Zimbor, si va iesi la Sutor. In cadrul proiectului se mai intentioneaza asfaltarea drumului intre Santamarie si Bercea si finalizarea asfaltarii ulitelor din aceste doua localitati. In plus, ar putea fi reabilitat Caminul Cultural din centrul de comuna (unde e nevoie si de sonorizare, inlocuirea mobilierului, amenajarea unei bucatarii si construirea de sobe) si s-ar putea construi o sala de sport in vecinatatea scolii gimnaziale.
Va reinvia o sarbatoare
De-a lungul anilor, edilii din Sinmihaiu Almasului au tot sperat ca Fantana lui Simion Barnutiu de pe Gorgana sa redevina un simbol cultural al comunei. Un prilej de aducere aminte si in acelasi timp de sarbatoare. Firave demersuri edilitare s-au mai facut in scopul refacerii drumului de acces si repararii conductei de apa. Dar lucrurile s-au oprit, din varii motive. Acum, primarul Cornel Lung vrea sa reia vechile planuri, sa amenajeze locul, sa-l imprejmuiasca, sa realizeze o scena pentru spectacole, sa fie montate banci si mese, sa construiasca grupuri sociale. Domnia sa este de parere ca acest proiect ar putea prinde contur din finantarea Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, prin masura 322. Alaturi de acest obiectiv, in cadrul proiectului vor mai fi sunt incluse: aductiune de apa, realizarea sistemului de canalizare si asfaltarea drumului Sinmihai-Santamarie.
Sinmihaiu Almasului – tot pe drum, pe drum spre… Europa
Articole
Investiție eficientă: prețul aurului a crescut cu aproape 30 la sută în ultimul an
Prețul aurului a crescut în ultimul an cu 28%, arată datele publicate de unul dintre jucătorii importanți de pe piață. Pe lângă valoarea cantitativă a acestui metal, în timp, produsele realizate din aur pot câștiga și o valoare de colecție. „În cinci ani, considerând o creștere de preț de 99%, avem parte de un câștig de 246 de lei, sau de 44% față de costul inițial. Peste zece ani, același lingou va valora 1.168 de lei, însemnând…
Mai mult...Zalău: Copiii Centrului de zi au fost ținta ”operațiunii Christmas child”. O mână de oameni au adus zâmbete pe chipurile și în inimile lor
Luna decembrie a fost luna bucuriei și pentru copiii care frecventează Centrul de zi înființat de Primăria Municipiului Zalău și care funcționează prin Direcția de Asistențǎ Socialǎ. După orele de școală, copiii de aici au beneficiat de o serie de activități specifice sezonului, iar parteneri din Zalău și de peste hotare au pus suflet și tot ce au putut pentru a le dărui copiilor daruri și clipe memorabile. Și-au dat mâna Primăria Municipiului Zalău, vluntari din Finlanda,…
Mai mult...