Singura creșă din Sălaj funcțională în anul școlar în curs – creșa Voinicel din Zalău – rămâne în continuare sub autoritatea administrației publice locale.

Potrivit unui răspuns transmis pentru edupedu.ro de Ministerul Educației, la nivel național, doar 148 de creșe din 395 sunt preluate sub autoritatea ministerială.

Potrivit documentului, în Sălaj, la fel ca în județele Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Galați, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Tulcea și Vrancea, toate creșele rămân în subordinea primăriilor de pe raza cărora funcționează.  

Toate aceste creșe vor primi finanțare de la administrația locală, iar administrația locală va primi de la Guvern prin Ministerul Educației costul standard per copil/ antepreșcolar, de 15 mii de lei pe an.

Județele în care creșele au trecut toate în subordinea Ministerului Educației sunt: Arad, Bacău, Botoșani, Buzău, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița și Teleorman.

Câte locuri la creșă există în Sălaj

Nevoia de creșe în Sălaj este mare, fapt dovedit de numărul mare al solicitărilor de locuri la creșă. În prezent, singura creșă din județ este creșa Voinicel, care funcționează în trei locații diferite: pe Aleea Toamnei, pe strada C.D. Gherea și în Cartierul Meseș.

În total, există 131 de locuri la creșa Voinicel, 55 dintre ele la structura din Cartierul Meseș. În toamna acestui an, Primăria a făcut primele demersuri pentru cedarea unui nou amplasament Companiei Naționale de Investiții pentru construirea unei noi creșe de dimensiuni mari, cu 110 locuri. În planul administrației locale este de a mai fi construite încă două creșe de dimensiuni medii, adică fiecare cu aproximativ 70 de locuri.

Credit foto: Primăria Zalău, creșa Voinicel – structura din Cartierul Meseș

În toate celelalte orașe sălăjene nu există nicio creșă, iar în mediul rural, există o creșă finalizată – construcție nouă – la Someș Odorhei. Însă, creșa de aici nu a putut fi deschisă în acest an școlar pentru că Primăria Someș Odorhei nu are posibilitatea financiară de a suporta costurile de personal și funcționare, mai ales că este obligatoriu în organigramă și un medic, asistent medical, educatori-puericultori.

Primarul comunei, Ioan Șandor, ne declara în vara acestui an că așteaptă preluarea creșelor de către Ministerul Educației și atunci va putea fi deschisă. Cel mai probabil, începând cu anul școlar 2022-2023, această creșă va fi deschisă direct sub finanțarea Ministerului Educației.

Cele mai multe creșe din țară se află în București – unde funcționează 31 de creșe de stat. Locul II la nivel național este ocupat de județul Cluj, cu 28 de creșe de stat, urmat de Timiș – cu 24 de creșe de stat și Bihor – cu 22 de creșe de stat.

Botoșani, Călărași, Giurgiu și Sălajul sunt singurele județe din țară cu doar câte o creșă de stat funcțională.

Au fost introduse grupe și la creșă

Potrivit unei modificări la Legea Educației adoptată înainte de Crăciun de Senat, ca for decizional, creșele funcționale în prezent nu mai trebuie să îndeplinească rigorile ARACIP– Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar. Cele care se înființează după apariția acestei legi vor fi obligate să treacă prin procesul de autorizare și apoi acreditare.

Senatorii au introdus grupe și la creșă, ca la grădiniță, iar vârsta de la care pot fi înscriși copiii la creșă a fost coborâtă la cea a unui nou-născut.

Anterior modificării propuse de senatori, vârsta preșcolarilor care puteau fi înscriși la creșă era de 11 luni, cât prevăzuse ministerul. Totodată, a fost majorat semnificativ numărul de copii care pot fi înscriși în aceste noi grupe. Potrivit legii, grupa mică va funcționa cu 7 copii, dar nu mai puţin de 5 şi nu mai mult de 9; grupa mijlocie: 12 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 15; iar grupa mare, cu 12 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 20.

Prin triplarea numărului de copii într-o grupă de creșă, de la 7 la 20, cresc costurile pentru autorități.