Federatia Sindicatelor Libere din Învatamant (FSLI) cere Senatul introducerea urgenta în circuitul de avizare si aprobare a proiectului de Lege privind protectia personalului didactic, spunand ca sunt scoli în care profesorii sunt umiliti, jigniti, scuipati sau loviti, numarul cazurilor de violenta la adresa cadrelor didactice fiind în crestere.
rn
”Nu mai vrem scoli în care profesorii sa se teama sa mearga din cauza violentei”, spun reprezentantii cadrelor didactice.
Federatia Sindicatelor Libere din Învatamant a transmis un "apel public", afirmand ca numarul cazurilor de violenta, de orice tip, la adresa cadrelor didactice, este în crestere, iar "noi, cu totii, stam neputinciosi în fata unui fenomen care ia amploare", pentru ca legile nu se aplica sau pentru ca exista lacune în sistemul legislativ.
Reprezentantii cadrelor didactice cer Senatului sa introduca urgent în circuitul de avizare si aprobare proiectul de Lege privind masurile de protectie a personalului didactic, de conducere, îndrumare si control în îndeplinirea atributiilor specifice functiei. Dupa ce a trecut tacit de Camera Deputatilor, acest proiect de lege este blocat la Senat de peste doi ani.
FSLI spune ca, dupa aprobare, aceasta lege va deveni "un scut de protectie" pentru cadrele didactice, iar spatiul scolar va fi unul sigur, în care sa se desfasoare un act educational de calitate.
"Solicitam tuturor parlamentarilor Romaniei sa trateze cu seriozitate maxima aceasta problema a sigurantei din scoli! Multi dintre d-voastra sunteti parinti sau chiar bunici. Vreti scoli în care exista pericol, violenta, abuz psihic, amenintari, limbaj neadecvat? Noi credem ca nu! Faceti ceva, pentru ca aveti toate prerogativele prin care puteti schimba realitatea, oferind o solutie acestei probleme grave cu care se confrunta cadrele didactice!”, transmit liderii sindicali sindicalistii.
rn
FSLI mai spune ca, daca va fi nevoie, va initia o campanie de strangere de semnaturi în toate scolile din tara, pentru sustinerea acestui proiect de lege.
rn
Proiectul de lege prevede ca "personalul didactic, de conducere, de îndrumare si control din învatamantul preuniversitar beneficiaza, în exercitarea atributiilor specifice functiei, de protectia acordata similar functiilor de autoritate publica". Dar si formulari din care rezulta ca profesorii sa aiba "autoritatea de a lua decizii oportune, care sa îi permita sa mentina un mediu adecvat în timpul procesului de predare-învatare-evaluare" sau "dreptul de a aplica sanctiuni disciplinare (…), conform regulamentului de organizare si functionare al unitatii de învatamant.