Peste 100 de sindicalisti salajeni, marea lor majoritate bugetari, protesteaza, astazi la Bucuresti, impotriva masurilor de restrangeri bugetare propuse de Traian Basescu.
„MANIFESTAM PASNIC, FARA VIOLENTE”
Cei mai multi salajeni care vor participa intre orele 10-14 la mitingul din Bucuresti sunt salariatii din administratia publica. Asa cum aflat de la liderul sindicatului Civitas al Primariei Municipiului Zalau, Gheorghe Morar, astazi protesteaza in capitala 58 de persoane din primaria Zalau, de la DGADP, Politia Comunitara, Consiliul Judetean Salaj si Primaria Jibou, dar si de la IEELIF si din mediul privat, de la ROMVALVES (Armatura). Presedintele Civitas spera ca guvernantii sa ia seama la protestele romanilor fata de masurile aberante. „Noi am propus noua alternative care sa nu afecteze salariile pana la 3.000 de lei. Vom picheta in mod pasnic, vom fi …inarmati doar cu fluiere, cipilici si veste de identificare. Nu suntem porniti pe scandal, daca se intampla asa ceva, noi ne vom retrage, pentru ca vrem sa manifestam in mod democratic si nu suntem de acord cu violenta”.
„EXISTA SI ALTE SOLUTII”
Alte zece persoane, din cadrul sindicatului ProAs, al asistentilor sociali din judet (din Centrele de la Crasna, de la Jibou – copii si de la Zalau) se vor afla astazi la Bucuresti. Asa cum am aflat de la presedintele sindica-tului, Marin Dobocan, salariatii din domeniul social sustin revendicarile legate de diminuarile salariale si reducerile de personal, scaderea pensiilor si a somajului, si cer gasirea altor solutii pentru acoperirea deficitului bugetar, nemaivorbind de problemele mai vechi cu care s-au confruntat asistentii sociali, legate de sporuri.
„NU VREM SA NE REDUCA SALARIILE”
Din agricultura salajeana, 5 salariati de la APIA Salaj protesteaza astazi la Bucuresti. Calin Pernes, presedintele Sindicatului Independent Profesional APIA Salaj, a mentionat ca, in primul rand, se va opune reducerii salariilor celor opt categorii de personal care au salariile intre 1000 de lei si cu putin peste 2000 de lei. Salariatii de la APIA mai invoca faptul ca trebuie sa faca fata unui volum de munca cu mult peste putinta umana. Un angajat are de solutionat in loc de 250 de dosare pentru subventii, cat se prevede prin normele europene, pana la 800 de solicitari din judet, fiind nevoiti sa lucreze de cele mai multe ori „pana noaptea”. Reprezentantii celor 114 angajati APIA din Salaj ( 40 din Zalau) vor sustine si nemultumirile agricultorilor salajeni (care „sunt pierduti”), legate de faptul ca anul acesta nu s-au acordat subventiile la bovine si motorina, in timp ce anul trecut, pana la aceasta data, erau preluate deja cererile cetatenilor.
PENSIONARII NU PICHETEAZA GUVERNUL
Pensionarii salajeni nu participa la mitigul de astazi din Bucuresti, pentru ca asa cum a explicat Ilie Gorgan, presedintele Sindicatului Liber al Pensionarilor filiala Salaj, „confederatiile (CNSRL Fratia, din care facem parte) nu ne-au solicitat prezenta la protest”. Pe de alta parte, pensionarii participa astazi la Bucuresti la o actiune a Federatiei Europene a Pensionarilor care va inainta Guvernului solicitarea ca pensiile sa nu fie modificate.
DOAR 6 PROTESTATARI DIN INVATAMANT
Presedintele Sindicatului din Invatamant, Eusebiu Lehene ne-a spus ca cele sase cadre didactice salajene care participa la mitingul de la Bucuresti se vor opune scaderilor salariale. Totodata vor contesta propunerile guvernantilor ca numarul de elevi aferent unui profesor sa creasca, aproape la dublu, ceea ce duce la diminuarea personalului cu pana la 50 la suta, precum si a eficacitatii procesului de invatamant. Eusebiu Lehene a mentionat ca legea invatamantului „da nastere la interpretari” in ce priveste titularizarea cadrelor didactice. Este nevoie ca si profesorii care au primit repartitii guvernamentale sa fie inclusi in proiect, altminteri, pe posturi nu vor ramane decat cei care au promovat concursul de titularizare, dupa 1995.
„FARA BANI, NICI CALITATE NU E”
20 de angajati din sistemul sanitar salajean isi exprima astazi nemultumirile fata de propunerile lui Traian Basescu. Din cele aflate de la presedintele Sindicatului Sanitas, Chelement Hodis, protestatarii salajeni acuza guvernantii de salariile mici, conditiile in care lucreaza, lipsa materialelor sanitare, ceea ce a dus la scaderea calitatii actului medical, subfinantarea din sistem, si nu in cele din urma, campaniile de denigrare duse impotriva salariatilor din sistemul medical.