Cartfel Alfa Salaj si-a ales vineri noua conducere, in prezenta unor invitati de la centru. Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hosu, si vicepresedintele Confederatiei sindicale, Petre Dandea, au luat parte la desemnarea noului Biroul executiv al filialei salajene Cartel Alfa. Presedinte a ramas Pompiliu Ceaca, acesta neavand, de altfel, contracandidat, iar ceilalti membri ai Biroului Executiv sunt Vasile Jula, Florin Ghiurco, Gicu Pricop si Laurentiu Ghiurutan.
Cartel Alfa Salaj are in prezent 4.200 de membri, ceea ce inseamna 9,52 la suta din forta de munca a judetului.
Marile proteste sunt urmarea lipsei de transparenta a guvernantilor
Cei doi lideri ai Cartel Alfa pezenti vineri la Zalau au explicat marile proteste ca fiind rezultatul unei lipse de comunicare, de transparenta, a guvernantilor cu privire la salarizare.
“Ministerul Muncii, in toate aceste negocieri subsectoriale cu politistii, cu cei din sanatate, cu functionarii publici a refuzat sa puna la dispozitie textul legii, iar acest lucru a creat asperitati. Colegii politisti ne-au explicat ca li s-au aratat niste grile de salarizare, dar nu au avut voie nici macar sa faca o poza cu telefonul mobil. Nu intelegem cum se poate ca negocierile care vizeaza salariile a un milion trei sute de mii de oameni sa se poarte in acest fel. Asa ceva e inadmisibil. Noi vrem sa vedem legea, corpul legii e foarte important. Noi am avut asa zisa Lege unitara a salarizarii, aprobata in Parlament, acum sase ani, dar apoi am tot suspendat-o, an dupa an. Vrem sa vedem legea de la bun inceput, sa stim pe ce ne putem baza. Noi speram ca ministrul ne va prezenta totusi proiectul de lege inainte ca acesta sa ajunga la Parlament”, spune Petre Dandea.
La presiunea sindicalistilor, spun acestia, miercuri este programata o intalnire a Consiliului Ntional Tripartit pentru dialog social cu premierul Sorin Grindeanu, prima intalnire de acest fel cu prim ministrul, la trei luni de la nominalizarea noului Guvern.
Discrepanta salariala dintre mediul bugetar
si cel privat creeaza deja probleme
Un element de ingrijorare, conturat deja in piata, il reprezinta, spun sindicalistii, discrepanta salariala dintre mediul economic si cel bugetar. “n timp ce in cazul bugetarilor marilie salariale s-au tinut lant, in cealalta parte nu s- a putut tine pasul. Aceasta discriminare duce la demotivarea angajatilor din mediul economic, care vor incerca sa migreze, in masura posibilitatilor, catre locurile de munca de la stat.
Bogdan Hosu spune ca firesc ar fi ca salariul mediu din sectorul bugetar sa fie cel mult egal cu salariul mediu din mediul privat, insa in Romania lucrurile stau invers la ora actuala.
“La ora actuala, pe ceea ce exista in plata datorita actelor normative in vigoare, diferenta a ajuns ca media, deci nu valori propriu zise, sa fie cu aproximativ cinci sute de lei mai mare la bugetari decat in sectorul economic”, spune liderul Cartel Alfa.
Bogdan Hosu spune ca o astfel de politica salariala va genera, pe langa nemultumirea si demotivarea angajatului din privat, care va incerca sa treaca in randul bugetarilor, si o migrare a fortei de munca in strainatate. Astfel de “politici anormale ale statului legate de buna distribuire a cresterii economice” pot avea consecinte grave, spune sindicalistul.
Sindicalistii denunta faptul ca functionarii publici sunt absolviti
de responabilitate cand actioneaza cu rea vointa
Legea preventiei, in forma in care este acum, nu va aduce nimic bun, spun sindicalistii. Acestia s-au referit in special la protectia pe care legea o va oferi functionarului public care va scapa de sanctiune nu pentru ca a gresit din nestiinta, ci pentru ca a gresit din rea vointa.
Bogdan Hosu a dat exemplul Curtii de Conturi, institutie cu atributii de verificare a functionarilor publici, mai exact a modului de aplicare a cadrului legislativ de catre acestia.
“Dupa vechea forma de functionare, cea din 2004, Curtea de Conturi cand venea in control nu spunea doar ca nu e bine, explica si de ce nu e bine si iti dadea recomandari. Un alt aspect e legat de faptul ca exista Curtea de mediere interna, adica o sanctiune primita se putea contesta nu neaparat la instanta, ci la Curtea de mediere si in 85 la suta din cazuri se rezolva amiabil. De fapt, preventia era sa nu pedepsesti in mod absurd pe cine gresea prin nestiinta. Prin noile reglementari, prin noile mecanisme, se incearca protectia de rea vointa, nu de nestiinta”, spune liderul Cartel Alfa.
Dezvoltarea economica a tarii nu intereseaza pe nimeni
Un alt subiect de discutie a fost legat de bugetul Romaniei pe anul 2017. Sindicalistii spun ca, asa cum a fost construit, bugetul este la limita de a produce derapaje neplacute pentru toata lumea, fiind nevoie de gasirea unor solutii pentru a pastra economia in echilibru. Problema cea mai mare si cea mai ingrijoratoare este aceea ca guvernantii nu se preocupa aproape deloc de mediul privat, desi acesta tine, in foarte mare masura, economia.
“Pentru operatorii economici exista prea putina atentie in dezvoltarea lor desi ei sunt partea motrica a dezvoltarii intregii economii”, considera Bogdan Hosu.
De altfel, acesta va fi unul dintre subiectele care vor fi abordate la intalnirea de miercuri cu premierul Sorin Grindeanu, a mentionat Bogdan Hosu.