Profesorii pierd prin Legea unica indemnizatia pentru mediu rural sau localitati izolate, salarizarea pentru transele suplimentare de vechime, gradatia de merit, salariul de merit, sporul de stabilitate, sporul de suprasolicitare neuropsihica, indemnizatia de conducere si indemnizatia de dirigentie. „Pe langa modul abuziv, neconstitutional, in care Guvernul a decis promovarea acestui act normativ, lectura textului in forma sa finala ne-a demonstrat inca o data faptul ca nu exista niciun fel de logica juridica in redactarea acestuia, iar unul dintre efectele imediate ale aplicarii actului va fi pierderea a nu mai putin de 11 drepturi (sporuri, indemnizatii) pentru personalul didactic din invatamantul preuniversitar, la care se adauga un numar aproximativ egal pentru personalul didactic din invatamantul superior”, se arata intr-o scrisoare deschisa, remisa miercuri, agentiei MEDIAFAX, de catre profesorul Marius Ovidiu Nistor, liderul Federatiei Sindicatelor din Invatamant Spiru Haret.
Textele din Statutul personalului didactic care se abroga se refera la: indemnizatia pentru mediu rural sau localitati izolate, salarizarea pentru transele suplimentare de vechime, gradatia de merit, salariul de merit, sporul de stabilitate, sporul de suprasolicitare neuropsihica, indemnizatia de conducere, indemnizatia de dirigentie, sporul pentru practica pedagogica etc. In plus, se anuleaza si posibilitatea negocierii de drepturi prin contractele colective de munca.
Este adevarat ca o parte dintre drepturile enumerate mai sus se regasesc (diminuate) in Anexa II/1 la lege, sub titlul „Sporuri si alte drepturi ale personalului didactic”. Insa, aceasta anexa intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2010 (conform art. 47 din lege), in timp ce dispozitiile din Statutul personalului didactic se abroga la 3 zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial.
Este deci evident faptul ca, pentru o perioada de trei luni, drepturile respective nu se vor mai acorda, ceea ce este inadmisibil. In consecinta, salariul personalului didactic pentru perioada octombrie-decembrie 2009 este net diminuat (calculul procentual il puteti face si dumneavoastra), aceasta in conditiile in care salariul din luna decembrie 2009 este salariul de referinta pentru anul 2010 – conform art. 30 alin. (5) din Legea cadru.
„Cum ramane atunci cu asigurarile dumneavoastra ca nu se va opera nicio diminuare salariala? Nu este evident ca, intentionat sau dintr-o grava eroare, Guvernul a elaborat o reglementare de natura sa diminueze in mod dramatic, nepermis, abuziv, inadmisibil, salariile personalului didactic? Spera oare Executivul ca, in felul acesta, sa realizeze o economie mai mare decat procentul de 15,5% pe luna preconizat si stipulat la art. 10 din Proiectul Legii privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea plangerilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International (masura abuziva, respinsa in totalitate de Federatia Sindicatelor din Invatamant Spiru Haret?”, noteaza Nistor.
In plus, sursa citata roaga presedintele sa observe ca textul din Anexa nr. II/1, care va intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2010, face referire expresa la aceleasi texte din Statut pe care art. 49 pct. 12 le-a abrogat – exprimari de genul: „sporul de stabilitate prevazut la art. 50 alin. (11) din Legea nr. 128/1997”, „sporul de suprasolicitare neuropsihica, stabilit in conformitate cu prevederile art. 50 alin. (13) din Legea nr. 128/1997”, „prevederile art. 50 alin. (1) si art. 90 alin. (1) din Legea nr. 128/1997” – ceea ce incalca regulile elementare de redactare a actelor normative si orice logica juridica. „In consecinta, facem apel la dumneavoastra ca, macar acum, sa acceptati ca Guvernul Romaniei a comis o grava eroare in modul de elaborare a legii si sa faceti demersurile ce se impun in vederea eliminarii pct. 12 de la art. 49 din Legea cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice – ca minim semn de intelegere pentru situatia personalului din invatamant. Facem precizarea ca am inaintat adrese in acest sens Guvernului Romaniei si Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale”, mai arata in actul citat.