Sindicalisii Blocului National Sindical au protestat ieri in fata Prefecturii Salaj impotriva micsorarii salariilor

sindicalisii-blocului-national-sindical-au-protestat-ieri-in-fata-prefecturii-salaj-impotriva-micsorarii-salariilor0_57314

 

Sindicalisti membri ai Blocului National Sindical au protestat ieri de la ora 15.00 la Zalau, in fata Prefecturii Salaj, nemultumiti de faptul ca guvernantii intentioneaza sa mute, de la anul, plata contributiilor sociale CAS si CASS in sarcina exclusiva a angajatului. CAS este, pe scurt, contributia la pensii, iar CASS reprezinta contributiile la asigurarile sociale de sanatate. 

rn

Pe platoul de marmura au fost aproximativ 50 de sindicalisti, proteste similare avand loc simultan in fata tuturor prefecturilor din tara.
Blocul National Sindical (BNS) este a doua cea mai mare confederatie sindicala din Romania, in componenta sa intrand 39 de federatii din cele mai importante ramuri ale economiei, cu reprezentare in toate judetele.
La nivel judetean, BNS are in Salaj aproximativ o mie de sindicalisti, printre care angajati ai Postei, ai Seviciului de Ambulanta, de la Electrica, membri ai sindicatului Europol al politistilor, angajati din administratia locala.
In Salaj, intre participantii la protestul de ieri ss-au numarat angajati de la Posta Romana si de la Serviciul de Ambulanta, membri ai Sindicatului Ambulanta.
O lista cu nemultumirile celor prezenti urma sa ajunga la prefectul Florin Florian, reprezentantul Guvernului in teritoriu.

rn

Sindicalistii denunta proiectul impotriva salariatilor

rn

BNS nu este de acord cu trecerea contributiilor in carca angajatului din 2018, pentru ca acest lucru va insemna salarii mai mici. Mai mult, Guvernul nu a explicat cum va fi platit, dupa implementarea acestei masuri, somerul, salariatul aflat in incapacitate de munca din cauza unui accident de munca, salariatul aflat in concediu de boala, sau felul in care isi va putea recupera angajatul salariile restante de la patronul intrat in faliment, spune Calin Balog, presedintele Sindicatului Lucratorilor Postali Salaj, sindicat afiliat BNS.
“Toate aceste elemente ne conduc la ideea ca acest proiect de lege a fost facut pe genunchi, in graba. Si, bineinteles, impotriva salariatilor. Mai mult, Guvernul doreste ca angajatul sa isi asume toate riscurile aferente si sa fie singurul platitor pentru sustinerea bugetelor Casei de Pensii si a Casei de Santatate din Romania. Asa ceva nu se intampla nicaieri, in nici o tara europeana (…) BNS spune un NU hotarat experimentelor pe angajatii din Romania”, spune Calin Balog.

rn

Masura e contestata de toate categoriile sociale

rn

Trecerea contributiilor sociale in sarcina angajatului este o masura care a nemultumit toate categoriile sociale, inca de cand s-a anuntat implementarea ei, incepand cu 2018.
Profesorii s-au manifestat complet impotriva unei astfel de masuri, explicand ca in acest fel maririle salariale care le-au fost promise (25 la suta in plus de la 1 ianuarie 2018) vor fi, de fapt, anulate.
Cadrele medicale au sustinut si ele, in repetate randuri, ca aplicarea acestei masuri, concomitent cu maririle salariale promise, va insemna, de fapt, doar 3 – 4 la suta in plus la salariu, restul banilor fiind “inghititi” de aceste contributii pe care le va prelua angajatul.
Caertel Alfa, cea mai mare confederatie sindicala din tara, a anuntat, de asemenea, declansarea protestelor, principala nemultumire fiind transferarea contributiilor de la angajator la angajat, fapt care, sustin sindicalistii, va duce, cu siguranta, la diminuarea salariilor.

rn

 

rn

 

rn

 

rn