Sâmbătă, 28 mai, la împlinirea a 158 de ani de la moartea lui Simion Bărnuțiu, în Bocșa, satul natal al ideologului Revoluției pașoptiste, a avut loc o slujbă de pomenire. Ceremonialul religios a fost urmat de depuneri de coroane la bustul cărturarului sălăjean, din fața Bisericii-mausoleu.

La acțiunea organizată de către Consiliul Județean Sălaj, au participat reprezentanți ai administrației locale și județene, ai Instituției Prefectului, ai Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, preoți, cadre militare, elevi și profesori.

Evenimentele dedicate memoriei lui Simion Bărnuțiu au continuat duminică, 29 mai, la Monumentul de la Gorgana, unde a trecut în eternitate marele om politic.

Sălăjeanul Simion Bărnuţiu, istoric, filosof, profesor, liderul mişcării revoluţionare din Transilvania, a militat pentru interesele naţionale ale poporului român. Ideolog al luptei naţionale a românilor de peste munţi, Bărnuţiu a rămas cunoscut în istoria gândirii politice româneşti îndeosebi prin vestitul discurs rostit în catedrala de la Blaj în timpul Adunării Naţionale a românilor din mai 1948. Gândirea socială a lui Simion Bărnuţiu, având ca temă centrală libertatea, s-a remarcat prin critica adusă feudalismului, prin ideea libertăţii şi independenţei naţionale, a dreptului tuturor popoarelor la viaţă si propăşire în cadrul unor state republicane şi suverane.

Simion Bărnuţiu a fost străbunicul lui Iuliu Maniu.

Din decembrie 1963, Simion Bărnuţiu îşi întrerupe activitatea didactică la Universitatea din Iași, unde preda Filosofie, din cauza problemelor medicale. În primăvara anului 1864, se întoarce spre locurile natale, dar moare pe drum, la marginea localității Sânmihaiu Almașului, în locul numit “fântâna de la Gorgana”, la 56 de ani.

Este înmormântat în biserica din satul său natal, Bocşa, alături de fostul vicar al Silvaniei, Alimpiu Barboloviciu.