Simion Bărnuțiu a fost comemorat de sălăjeni, la 158 de ani de la trecerea în eternitate. Seria evenimentelor dedicate ideologului Revoluției de la 1848 din Transilvania s-a încheiat duminică, 29 mai, cu două momente pline de însemnătate.

Primul a constat într-un colocviu omagial, desfășurat la Căminul Cultural din Sânmihaiu Almașului, care va purta de acum înainte numele revoluționarului pașoptist. Prin grija istoricului Marin Pop, de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, a fost prezentată viața și activitatea celui care a fost preot greco-catolic, om politic, istoric, filozof și profesor universitar, expunere urmată de filmul omagial intitulat “Simion Bărnuțiu, un simbol”.

Ziua a continuat la Fântâna de la Gorgana, locul unde, în 28 mai 1864, a încetat din viață Simion Bărnuțiu, în timp ce se întorcea de la Iași, spre localitatea natală – Bocșa.

Tot duminică, noua troiță – ce simbolizează biserica în miniatură și care este unul dintre stâlpii cerului, după cum se exprima Mircea Eliade – a fost sfințită de preotul paroh Andrei Todor, pentru ca apoi, reprezentanții Bisericii Greco-Catolice – protopopul de Zalău, Valer Părău și preoții Nichita Orest și Daniel Florin Bertean – să rostească o rugăciune în memoria marelui cărturar sălăjean.

Elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 1 Sânmihaiu Almașului au oferit asistenței un recital de cântece și poezii.

Manifestările omagiale au fost încununate de prezența gărzii de onoare, precum și de sosirea Ștafetei Invictus, formată din elevi ai școlilor de pe itinerar, care a pornit, joi, 26 mai, din Bocșa, și a parcurs traseul Badon – Hereclean – Zalău – Românași – Fântâna de la Gorgana.

“Sunt convins că ne vom înnobila în continuare demnitatea și identitatea, că vom continua să ne respectăm unii pe alții și cu toții țara, că altruismul din noi va fi mereu acasă, iar vorbele lui Grigore Vieru – potrivit cărora «românul are doi mari vrăjmași – mila pentru străini și ura pentru ai lui» – se vor infirma. Pas cu pas, vom merge pe drumul drept, dar anevoios croit cu greu de vrednicii noștri înaintași, și vom ține cu poporul, toți, ca să nu rătăcim, așa cum ne îndemna cel pe care îl comemorăm, ideologul Simion Bărnuțiu. Pentru mine, pentru sălăjeni, pentru români, și nu numai, Bărnuțiu este un însemn ceresc, este un simbol lumesc, este un spirit ce veghează din ceruri, din panteonul neamului românesc aflat sub oblăduire divină. Bunul Dumnezeul să-l odihnească, iar pe noi să ne facă să nu fim rătăcitori în viață și în credință!”, a afirmat președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, prezent la manifestări.