Astazi 14 septembrie este ziua din an inchinata praznicului imparatesc Inaltarea Sfintei Cruci. Povestea spune ca ea, Crucea, a aparut ca simbol al crestinismului in anul 312 dupa Hristos, cand imparatul Constantin cel Mare a vazut pe cer, din voia Domnului zice-se, acest semn. Asa se face ca el i-a biruit pe dusmanii sai si s-a convertit la crestinism. Mai tarziu, mama sa Elena a fost trimisa la Ierusalim ca sa caute crucea pe care a fost rastignit Iisus. Ea a gasit crucea Mantuitorului, inclusiv pe cele doua cruci ale talharilor. Atingand cu cele trei cruci o femeie moarta, aceasta s-a ridicat si a inceput sa umble, sa vorbeasca, insanatosindu-se. In fata minunii, impa-rateasa si suita sa s-a inchinat Sfintei Cruci, iar poporul a slavit-o. De atunci, la fiecare 14 septembrie este sarbatorita Inaltarea Sfintei Cruci, sau Ziua Crucii.
Trecand in lumea laica, de Ziua Crucii, consem-neaza calendarul popular, se schimba discret anotimpurile. Este momentul in care se crede ca serpii se retrag sub pamant, unde stau in hibernare pana pe data de 17 martie. De Ziua Crucii se aduna ultimele plante de leac de pe campuri. Se spune ca plantele culese in aceasta zi sunt vinde-catoare de boli si aducatoare de dragoste, feresc animalele de rau, le fac fetelor parul frumos, feresc de traznete. O fi…
Simbolul crestinismului
Articole
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar. Pentru anul școlar 2025 – 2026 sunt scoase la concurs 816 locuri în cele cinci colegii naționale militare din țară. Perioada de înscriere a debutat în 13 ianuarie și continuă până în 21 martie. Elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie online, accesând site-ul recrutaremapn.ro/signupform.php, sau la sediile birourilor informare-recrutare. Perioada de selecție debutează în 20 ianuarie și durează până în 11 aprilie. Examinarea medicală se va face în…
Mai mult...Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...