Sarbatoarea este una dintre cele mai importante in calendarul bisericesc, mai ales ca datorita acestora crestinismul a devenit religie permisa si recunoscuta oficial.
rn
In iconografia orthodoxa, Sfintii Imparati Constantin si Elena au asezata intre ei Sfanta Cruce, pentru ca Sfantul Constantin a descoperit Crucea pe cer, iar Sfanta Elena in pamant. Cea mai insemnata realizare a imparatului Constantin a fost Edictul de la Milano (313), prin care crestinismul a fost recunoscut de catre stat.
rn
Mama imparatului Constantin cel Mare, Sfanta Elena, a fost o femeie foarte credincioasa, cunoscuta pentru piosenia ei. A înfaptuit pelerinajul in Palestina si in provinciile rasaritene, fiindu-i atribuite gasirea moastelor Sfintei Cruci a lui Hristos si aflarea ramasitelor celor trei magi.
rn
In traditia populara se spune ca in aceasta zi oamenii nu lucreaza, pentru a evita pagubele aduse holdelor. Femeile afuma cu tamaie si stropesc cu aghiazma colturile si incaperile caselor. Nu e voie nici sa se aprinda focul. Cine arde azi o creanga isi arde norocul pentru tot restul anului.
rn
In toata tara, aproximativ 1,8 milioane de romani isi serbeaza astazi onomastica.
rn