Asolamentele
Asolamentele agricole sunt cele care cuprind plante din cultura mare. In funcţie de ponderea diferitelor plante sau grupe de plante, acestea pot fi: cereale cu prăşitoare, cu prăşitoare şi cereale păioase, cu ierburi perene, cu sola săritoare amelioratoare etc.
Asolamente legumicole
Pentru realizarea unor astfel de asolamente trebuie avute in vedere unele considerente: culturile legumicole sunt cele mai mari consumatoare de apă; solurile cele mai potrivite sunt cele lutoase, lutonisipoase, afanate, profunde; asolamentele legumicole sunt intensive şi in mod frecvent cuprind culturi succesive; dacă este posibil, asolamentele legumicole trebuie să cuprindă in structură plante perene şi chiar o solă săritoare.
Exemple de rotaţie:
1. tomate de toamnă;
2. ceapă + usturoi;
3. morcov + păstarnac;
4. varză de toamnă.
In fiecare exploataţie agricolă se recomandă ţinerea unui registru al asolamentului care să cuprindă data şi indicii de calitate ai lucrărilor solului, felul şi dozele de ingrăşăminte şi pesticide aplicare, lucrările de ingrijire. Acestea servesc la justificarea producţiilor obţinute in fiecare an, la depistarea greşelilor, la unele modificări in tehnologie in mod diferenţiat pe sole şi parcele.