Biserica de rit latin îl celebrează astăzi pe Sfântul Norbert.
Norbert s-a născut la Xanten (Germania) din familia nobilă Gennep, pe la anul 1080. După cum era destinul pentru fiecare al doilea născut al nobilimii, ar fi trebuit să întreprindă cariera militară sau bisericească. Norbert a ales a doua cale, nu prin vocaţie, dar din simplă oportunitate. Fiind sfinţit subdiacon putea, într-adevăr, să se bucure de multe privilegii de pe urma marelui elector de Köln şi a împăratului Henric al V-lea, care îi pregătise un important sediu episcopal. Însă Dumnezeu avea cu totul alte planuri. În timpul unei plimbări prin pădure, surprins de un violent uragan, Norbert a fost aruncat de pe şa de către un fulger orbitor şi, asemenea lui Saul pe drumul Damascului, a repetat întrebarea: „Doamne, ce vrei să fac?”.
Răspunsul care a determinat schimbarea radicală în viaţa sa a fost: „Părăseşte calea răului şi fă binele”. Acel episod a fost începutul convertirii sale. A părăsit întâlnirile lumeşti şi a urmat şcoala abatelui benedictin din Siegburg şi a canonicilor din Klosterrath, apoi a urmat exemplul eremitului Liudolf, petrecând trei ani în pocăinţă şi rugăciune. În anul 1115, a fost sfinţit preot de către arhiepiscopul de Köln şi a început activitatea sa misionară itinerantă.
A voit să dea exemplu lepădându-se de toate şi împărţind toată averea săracilor. Pentru el a păstrat o măgăriţă şi zece monede de argint, de care s-a lipsit foarte degrabă, pentru a continua desculţ peregrinările sale.
Se afla la Magdeburg pentru a asista la funeraliile episcopului acelui oraş, când, la glasul poporului, a fost ales succesor. A fost un episcop incomod pentru mulţi. Tenace, bun organizator, dar negând orice compromis, şi-a atras aplauze şi duşmănii. Împăratul Lotar l-a numit cancelar al imperiului pentru Italia, iar papa Inocenţiu al II-lea a extins jurisdicţia sa pentru Polonia. Dar Norbert nu a uitat regula monastică a sărăciei şi a exercitării apostolatului printre oamenii umili de la ţară, şi a trăit în mod integral idealul de viaţă activă şi contemplativă al premonstratensilor chiar şi în strălucirea înaltelor îndatoriri. A murit la Magdeburg, la întoarcerea dintr-o misiune de pace în Italia, la 6 iunie 1134. A fost canonizat în anul 1582. Sfântul Norbert este patronul Boemiei.
Sursa: “Sfântul zilei”, de Mario Sgarbossa şi Luigi Giovannini, Edizioni Paoline, 1978, trad. pr. Iosif Agiurgioaei