Dragi cititori, mărturia savanților confirmă exigențele Evangheliei și ale conștiinței noastre. Dale Carnegie scria în ”Arta de a reuși în viață” că noi suntem doar pe jumătate treziți pe lângă ceea ce ar trebui să fim și că nu facem uz decât de o parte mică din competențele noastre fizice și morale.

Un exemplu de trăire la înălțimi morale îl întâlnim în viața lui Teodot, episcop din cetatea Ancira Galatei, și cel care este cinstit astăzi în calendarele bizantine.

Teodot a trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea, timpuri de mari atrocități pentru toți care practicau religia creștină. Cuprins de o adâncă datorie sufletească și morală, Teodot îi adăpostea în secret pe creștinii persecutați, îi sprijinea cu toate cele necesare pe creștinii care scăpaseră de prigoană și aduna trupurile creștinilor omorâți pentru a le îngropa cu demnitate.

În urma unei revelații divine, în timp ce scotea dintr-un lac trupurile a șapte femei care au fost torturate și ucise pentru credință, Teodot a fost denunțat de către însoțitorul său și dus în fața judecătorului. Trupurile femeilor au fost arse, iar Teodot, pentru că nu a vrut să renunțe la creștinism și să accepte o funcție de preot al lui Apolo și bogății multe, a fost decapitat.

Bunătatea, iubirea de aproapele și curajul fără margini au fost virtuțile de căpătâi care au conturat caracterul acestui sfânt. Dragilor, doar eroismul mai poate salva această lume, dar nu un eroism așezat pe ruine ce fumegă, ci eroismul trăit în dominanta evangheliei. Acesta rămâne singurul înțeles al vieții, singura licărire în întuneric și singura scânteie ce tânjește să ne aprindă.

”Nu e nevoie de un suflet mare pentru a face un erou”, scria istoricul Thomas Carlyle, “e nevoie de un suflet creat de Dumnezeu care să nu-și dezmintă obârșia; acesta va fi un suflet mare”. Din păcate lumea de astăzi își contestă cu atâta ușurință și orbire originile sacre și din acest motiv umanitatea a decăzut atât de mult. Fie ca mărturia radicală a vieții sfântului Teodot să ne convingă de apartenență și sens.