Creștinii ortodocși, greco-catolici și romano-catolici îl celebrează astăzi pe sfântul proroc Ioil, un alt interpret de seamă al voinței lui Dumnezeu. Numele lui înseamnă dragostea lui Dumnezeu, ori pârgă, sau începătură a lui Dumnezeu.
Misiunea profetică a sfântului Ioil s-a desfășurat cu 800 de ani înainte de nașterea Mântuitorului Christos.
El a prorocit despre pustiirea Ierusalimului și a dat sfaturi pentru post, ca fiind cel mai bun mijloc prin care putem obține îndurarea lui Dumnezeu. Zi de zi mergea și îi învăța pe cei care îi ieșeau în cale ce înseamnă să-L iubești pe Dumnezeu cu adevărat și să te ghidezi după credința cea dreaptă.
Ioil a prorocit și pentru venirea Sfântului Duh, precum și pentru înfricoșata Judecată de apoi. În Ioil, 3,1-5 se poate citi cu ușurință ceea ce proorocul a făcut pentru iubirea lui Christos, în lupta sa pentru adevărata credință:
„Dar după aceea, vărsa-voi Duhul Meu peste tot trupul, și fiii și fiicele voastre vor profeți, bătrânii voștri visuri vor visa iar tinerii voștri vedenii vor vedea. Chiar și peste robi și peste roabe voi vărsa Duhul Meu. Și vă voi arăta semne minunate în cer și pe pământ: sânge, foc și stâlpi de fum; Soarele se va întuneca și luna va fi roșie ca sângele, înainte de venirea zilei celei mari și înfricoșătoare a Domnului. Și oricine va chema numele Domnului se va izbăvi, căci în muntele Sionului și în Ierusalim va fi mântuirea, precum a zis Domnul; și între cei mântuiți, numai cei ce cheamă pe Domnul”.
Dragi cititori, marele om de știință Blaise Pascal scria că adevărul este atât de neclar în vremurile noastre și falsitatea atât de întărită, încât dacă nu iubim adevărul, nu-l putem cunoaște. Tot Pascal, în căutările sale existențiale, scria că oricine se poate numi profet, dar să nu fie unul autentic; în schimb, el concluziona despre religia creștină ca fiind singura veridică și dovedită pentru că, în cadrul acesteia, toate profețiile se împlinesc.
Este un mare dar dacă putem vedea lumina profețiilor în întunericul ce ne-nconjoară. Vă invit să cercetăm profețiile Vechiului Testament și să vedem cum ele se împlinesc, fără echivoc, în Noul Testament. Fără îndoială, nu există jocuri ale întâmplărilor în tot acest periplu biblic.
Profetul Ioil și-a purtat misiunea cu devotament total și credință fermă până la finalul vieții. A murit în pace și a fost îngropat în pământul în care s-a născut, și anume satul Metomor. Înștiințările date de Dumnezeu lumii prin profetul Ioil sunt ecouri peste veacuri, ce caută să preschimbe rătăcirile și neantul nostru în ferestre și uși de lumină.