Dragi cititori, când studiem filigranul fascinant al Bibliei, nu putem trece cu vederea firul de aur ce se urzeste de-a lungul parcursului ei, si acesta este profetia. De la Geneză si pana la Apocalipsă, vocea profetică reflectă înțelepciunea și maiestria divină, oferind indicatoare de drum și guri de speranță cu privire la planul lui Dumnezeu pentru umanitate. Toate profețiile Vechiului Testament și-au dovenit veridicitatea împlinindu-se în Noul Testament, trebuie doar să facem un mic efort să căutam răspunsurile coerente și să nu tratăm cu superficialitate aceste aspecte. Sunt realități concrete la care este necesar să ne raportăm.

Astăzi, calendarul ortodox îl cinstește pe Sfântul Proroc Iezechil. El este al treilea dintre profeții mari și a trăit în veacul al VI-lea înainte de Hristos. Iezechel era fiul preotului Buzi din Arira. El a fost unul dintre robii Ierusalimului aduși forțat de regele Nabucodonosor al Babilonului în anul 597 pe malul râului Chebar din Chaldeia. Împreună cu Iezechiel mai erau profetul Daniel, cei trei tineri emblematici care au fost salvați din foc datorită credinței lor, Anania, Azaria și Misail și regele Iehonia al Ierusalimului.

După cinci ani de sclavie, Iezechiel a început a prooroci. Și-a împlinit misiunea profetică timp de 22 de ani, adică până în anul 572. În acest timp el s-a căsătorit și a devenit proorocul evreilor duși în prizonieratul babilonian. Nu știm însă când și unde a murit. După o veche tradiție iudaică ar fi fost omorât de evreii din seminția lui Gad din pricina nenorocirilor proorocite și a fost îngropat în țărâna lui Tur, în mormântul lui Afrazad.

Cartea proorocului Iezechiel compusă din 48 de capitole are cuvinte de asprime înspăimântătoare pentru fiii lui Israel. Aceștia ajunseseră într-o mare prăbușire sufletească din pricina captivității în care se aflau. De asemenea, în cartea sa sunt prezente și douăzeci și două de viziuni privitoare la Mântuitorul Hristos (Mesia). Viața proorocului Iezechiel a fost scrisă de Sfântul Epifanie, Episcopul Ciprului, Fericitul Ieronim și alți scriitori bisericești.

Majoritatea profeților au fost uciși din cauza mesajului moral și anacronic pe care-l proclamau și care nu era conform cu mentalitatea oamenilor. Este esențial să înțelegem că profeția nu este doar despre prezicerea viitorului, ci despre a înțelege inima lui Dumnezeu și dorinta Lui vizavi de viața noastră. Dar pentru aceasta este nevoie să devenim vedere, pentru a înțelege nevăzutul și simțire, pentru a putea percepe adâncimea și complexitatea spiritualității.

Sursa: basilica.ro