Dragi cititori, astăzi, copiii din lumea-ntreagă îl așteaptă cu zâmbetele până la urechi, cu frenezie și hazliu neastâmpăr pe Moș Nicolae, înaintemergătorul lui Crăciun, după cronologia modernă.

Frumusețea apariției sale misterioase după lăsarea amurgului, scena epică în care este învăluită clipa și scânteierea zglobie a cadourilor ce sunt așezate cu măiestrie în ghetuțele distins pregătite, fascinează în permanență spiritul ludic al copiilor.

Dragilor, cine este acest personaj fascinant Moș Nicolae și de ce este important să cunoaștem nucleul care a dat naștere acestor obiceuri?

Conform datelor păstrate de tradiție, Nicolae a fost un episcop creștin timpuriu al orașului maritim grecesc Mira, din Asia Mică. El s-a născut la data de 15 martie 270 d.H. și a murit la data de 6 decembrie 343.

Cronicile consemnează nenumărate minuni și fapte remarcabile înfăptuite de episcopul Nicolae, printre care amintim de învierea din morți a trei copilași uciși și convertirea ulterioară a călăului lor, ajutorarea celor trei tinere sărace condamnate de către tatăl disperat la un trai indecent și salvarea unor marinari aflați în primejdie de moarte pe mare.

Nicolae proclama Evanghelia lui Hristos în orice împrejurare, vindecând bolnavi și luând apărarea celor oprimați. El a avut mult de suferit în timpul domniei împăraților romani Dioclețian și Maximilian. A fost închis în închisoare și torturat pentru credința sa, fiind eliberat abia în anul 313, în urma decretului de la Milano dat de împăratul Constantin.

Datorită caracterului simplu și modest, Nicolae obișnuia noaptea, în ascuns, să strecoare în casele oamenilor săraci punguțe cu bani, iar dacă era prin minune descoperit, interzicea să se vorbească despre cele întâmplate. Pare cunoscut?

Numele de Nicolae este format din cuvintele grecești nike, care înseamnă victorie, biruință, și laos care înseamnă popor, și are înțelesul de ”om care face parte dintr-un popor victorios”. Klaus (de la Santa Klaus, Moș Crăciun) este unul dintre multele derivate ale numelui Nicolae, ajuns în limba română datorită grupurilor lingvistice diferite.

Dragilor, înțelegem din nou că fundamentul creștin, trăit în mod autentic, a restaurat și a primenit umanitatea. Spiritul comercial care s-a amprentat asupra acestei sărbători i-a ”furat” portretul și tâlcul. Copiii noștri au nevoie să se dezvolte integral, cunoscând îndeaproape ierarhia valorilor.

Viața sfântului Nicolae îl pune în lumină pe Dumnezeu și epica acțiunilor sale. În viața episcopului Nicolae, cea mai frumoasă biruință a fost aceea a propriului eu. O biruință asupra morții, asupra egoismului, asupra mediocrității, a confortului și a compromisului.

În timp ce creștinismul ne învață biruința de sine, filosofia materialistă, strecurată prin toate ungherele mediatice, face un intens lobby egocentrismului, hedonismului și libertinismului. Să învățăm din istorie consecințele acestor ”credințe” și să luăm cu încredere busola acestor personalități morale care au adus cu adevărat omagiu vieții.

La mulți ani tuturor celor ce poartă numele sfântului Nicolae!