Pe 9 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Nectarie din Eghina, ”Taumaturgul” sau ”Vindecătorul”.

Sfântul Nectarie, ierarhul din insula Eghina, s-a născut în anul 1846, în localitatea Silivria, în apropiere de Constantinopol. Printre nenumăratele daruri primite de la Dumnezeu, lui Nectarie i s-a încredințat darul de a face minuni, de unde și numele de taumaturg.

Atanasie, după numele laic, s-a născut din oameni simpli, care i-au oferit acestuia o educație creștinească deosebită, iar, mai apoi, după câțiva ani de școală, l-au trimis în Constantinopol, spre a studia teologia și scrierile Sfinților Părinți.

După timpul petrecut în Constantinopol, un timp presărat cu multe sacrificii și trai auster, în anul 1891, fără nici o avere și ignorat de toți, Nectarie s-a întors în Atena. Până în anul 1894, el a fost profesor și director al unui Seminar Teologic, slujind ca preot misionar în parohiile de lângă Atena. Încă de timpuriu, el a petrecut o viață isihastă, practicând rugăciunea inimii și deprinzându-se tot mai profund cu disciplinele spirituale.

Între anii 1904-1907, cu ajutorul mai multor ucenici, Nectarie a înălțat o mănăstire de călugărițe pe insula Eghina. Dupa ce a terminat de ctitorit acest loc, Nectarie și-a dat demisia din postul de director al școlii teologice și s-a retras în mănăstirea din Eghina până la sfârșitul vieții sale. A murit la 9 noiembrie 1920, în urma unui cancer de prostată care l-a chinuit un an și jumătate. A fost înmormântat în mănăstirea sa de către ieromonahul iconar Sava, care mai târziu a pictat prima icoană a sfântului.

După mai bine de douăzeci de ani, datorită mai multor minuni înfăptuite la mormântul său, preoții au deschis locul și au aflat trupul sfântului întreg și frumos mirositor. În ziua de 3 septembrie 1953, moaștele sale au fost așezate în biserica mănăstirii, iar în anul 1961, din pricina tot mai multor întâmplări supranaturale, Sfântul Sinod a hotărât canonizarea sa. În scurt timp, mănăstirea din insula Eghina a devenit cel mai iubit loc de pelerinaj din Grecia.

De amintit că, în timpul vieții sale, Nectarie a fost calomniat de mai multe ori de clerici care l-au disprețuit și l-au prigonit, însă toate acestea nu au putut să stingă flacăra credinței și a speranței, transformându-l pe Nectarie într-un stâlp al moralității.

Nectarie a fost un cărturar de-o înțelepciune uluitoare, un teolog și un dascăl erudit, dar, mai mult, un instrument al înnoririi credinței în sufletele secătuite de sens și păcat. Dumnezeu a vrut să-și dovedească existența și puterea Sa prin minunile pe care le-a realizat prin Nectarie, minuni care s-au revărsăt din abundență peste lume, atât în timpul vieții lui Nectarie, cât și după moartea sa.

Recomand cu căldură filmul ”Man of God”, care prezintă patimile Sfântului Nectarie din Eghina și care reliefează cu expresivitate și măiestrie cinematografică sacrificiul și devotamentul sfântului pentru a duce Cuvântul lui Dumnezeu mai departe.