Calendarul bizantin și latin îl serbează astăzi pe sfântul Longhin (sau Longin), soldatul roman care a străpuns cu o suliță coasta lui Iisus, în timpul răstignirii.

Numele soldatului roman era necunoscut, dar în perioada medievală i s-a spus Longinus (latinizat din grecescul lonche), ce înseamnă lance.

Evanghelia notează că îndată după străpungerea cu sulița, din coasta lui Iisus a țâșnit sânge și apă. Tradiția adaugă că unele picături au căzut pe ochiul bolnav al sutașului și îndată el s-a simțit vindecat. În acel moment, în inima lui Longin s-a produs o convertire profundă, el înțelegând că răstignitul din fața lui nu era altul decât Fiul lui Dumnezeu. Ulterior, Longin a cerut să fie numărat printre ucenicii lui Iisus și a răspândit cu multă pasiune Evanghelia, cu preponderență în zona Cappadociei, unde a primit cu vitejie martiriul, în urma uneltirilor dintre împărații Pilat și Cezar care îl urau pentru credința nenegociabilă în Christos.

În prezent, Longin este venerat ca sfânt și martir atât în Biserica Ortodoxă cât și în cea Catolică și Armeană. Reprezentarea cea mai cunoscută a sfântului o reprezintă o statuie solemnă realizată de sculptorul Bernini și care se găsește în Bazilica Sfântul Petru din Roma.

Istoria străveche a lui Longin rămâne o ilustrare emoționantă a momentului Patimilor lui Christos, convertirea lui Longhin devenind o chemare la lumină, un imbold către îndrăzneala de a ”străpunge”, la rândul nostru, rănile sfinte ale iubirii celei mai solemne.

Între întuneric și lumină, între ură și iubire, între adevăr și minciună este o distanță incomensurabilă, dar radicala convertire a lui Longin ne arată că Iisus Christos poate să anuleze într-o clipă orice depărtare, orice obscuritate sau eroare. El nu are nevoie să-i oferim sacrificii titanice pentru a putea opera schimbările în noi, ci doar de inima noastră, oferită în dar. Toate descoperirile lumii acesteia, toată tehnologia ”cutting edge”, toată supracultura și erudiția nu se înalță la nivelul acestui gest.

Asemenea Sfântului Longhin, să îndrăznim și noi să străpungem Rănile Sfinte, pentru ca viața noastră să se poată preschimba în lumină!