Autoritatile care administreaza sistemul de sanatate al Salajului au ambitii mari in ciuda deficitului de personal.
Reprezentantii spitalelor din judet, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, Ligia Marincas, si presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj, Claudiu Birsan, au prezentat in cadrul sedintei Colegiului Prefectural ce a avut loc vineri la sediul Institutiei Prefectului situatia sistemului sanitar din judet. Fiecare reprezentant al institutiilor responsabile de sanatatea salajenilor a prezentat un raport privind functionarea sistemului si principalele probleme cu care se confrunta, punandu-se accent pe calitatea asistentei medicale primare.
Spitalul Judetean a primit fonduri pentru medicamente si salarii
Reprezentantii Consiliului Judetean Salaj, prezenti vineri la Colegiul Prefectural, au anuntat ca Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Zalau nu are datorii, ba mai mult, spitalul a primit fonduri suplimentare pentru plata salariilor angajatilor, a tichetelor de masa, precum si pentru materiale sanitare si medicamente necesare tratamentelor intra-spitalicesti aferente lunilor noiembrie si decembrie. Directorul CJAS Salaj a confirmat ca bugetul celei mai importante unitati spitalicesti din judet a fost suplimentat, prin incheierea unor acte aditionale, cu suma de 3,75 milioane de lei, iar trendul ascendent al finantarii optime a spitalelor a inceput inca din luna iunie, astfel incat spitalele nu au mai inregistrat datorii catre furnizori. Pentru plata salariilor si a tichetelor de masa aferente lunii noiembrie exista in bugetul spitalului pana la suplimentarea fondurilor doar 75 la suta din suma necesara, iar pentru luna decembrie, doar unu la suta din necesar.
Reabilitare de 9 milioane de euro la Spitalul Judetean
Sectia de ortopedie din cadrul SJU Zalau va fi transformata in sectie de excelenta, odata cu reabilitarea spitalului. Consiliul Judetean sustine ca vor fi suplimentate dotarile, iar personalul este suficient, astfel incat sa poata deservi si pacienti din alte judete.
Sectia de oncologie va avea sase saloane cu doua paturi si trei saloane cu un singur pat pentru cazurile grave, dupa ce corpul A al spitalului va fi inaltat cu un etaj, strict pentru mutarea oncologiei. Retelele de electricitate, de aer conditionat, caldura, apa, canalizare si oxigen vor fi refa-cute complet, iar oxigenul va fi dus in rampa la fiecare pat.
La sectia de Anestezie si Terapie Intensiva vor fi inlocuite paturile, vor fi achizitionate paturi speciale moderne cu sprijinul unor fonduri primite din donatii. Fiecare salon al spitalului va avea un corp sanitar propriu, iar extinderea cor- pului A va face posibila functionarea Medicinei Legale in cadrul Spitalului Judetean. Presedintele Consiliului Judetean, Tiberiu Marc, declara zilele trecute ca vor fi construite patru saloane cu confort sporit pentru cei care doresc si pot plati un confort suplimentar. Cladirea spitalului va fi reabilitata termic, va fi schimbat acoperisul, astfel ca dupa 16 luni de lucrari si disconfort pentru pacienti, pentru rudele acestora si pentru personalul medical, Spitalul Judetean va avea o alta fata, care „inghite” aproximativ 9 milioane de euro, fonduri obtinute prin accesarea unui proiect cu finantare europeana.
Spitalele au nevoie de personal medical
Singura problema cu care se confrunta spitalele din Simleu Silvaniei, Jibou si Zalau este personalul insuficient.
Fostul manager al Spitalului Judetean, Ioan Muresan, declara zilele trecute ca unitatea spitaliceasca ar mai avea nevoie de aproximativ 100 de angajati, astfel incat sa ofere cele mai bune servicii medicale si sa aiba posibilitatea de a atrage mai multe fonduri externe la buget.
Prezent la sedinta de vineri, primarul orasului Jibou, Eugen Balanean, spunea ca Spitalul Ora-senesc Jibou nu are datorii, dar are nevoie de personal. In curand va fi finalizat proiectul de reabilitare al ambulatoriului, insa este nevoie de cel putin trei persoane pentru ca activitatea sa se desfasoare in conditii optime. Ligia Marincas, directorul DSP Salaj, a declarat ca zilele trecute s-a solicitat deblocarea celor trei posturi unice de la Jibou.
Deficit de 12 medici de familie in Salaj
Ligia Marincas, directorul DSP Salaj, spune ca asis-tenta medicala primara in judet este asigurata de 117 medici de familie care au relatie contractuala cu CJAS Salaj. Exista insa cinci comune salajene fara medic de familie – Benesat, Carastelec, Poiana Blenchii, Lozna si Treznea. In aceste localitati asistenta medicala este asigurata de medici de familie din comunele in- vecinate. Claudiu Birsan, presedintele CJAS Salaj, spune ca Salajul ar avea nevoie de inca 12 medici de familie pentru asigurarea unui nivel de calitate a asis-tentei medicale. „Luand in calcul media la nivel national de 1.800 de locuitori ca numar optim de persoane inscrise pe lista unui medic de familie, ne confruntam cu un deficit de 12 medici de familie”, a subliniat seful CJAS. In mediul rural functioneaza 63 de medici de familie, iar in mediul urban functioneaza 54 de medici. In comunele Balan, Ip, Sig, Surduc si Valcau ar mai fi nevoie de cate un medic de familie, iar orasele Simleu Silvaniei si Jibou ar mai avea nevoie fiecare de cate doi medici.
Peste 20.000 de salajeni nu au asigurare de sanatate
Potrivit datelor prezentate de Claudiu Birsan, 20.564 de persoane sunt inscrise pe listele medicilor de familie, dar nu platesc contributia la asigurarile de sanatate. Acestia beneficiaza de un pachet minimal de servicii medicale, respectiv de servicii medicale in situatii de urgenta, depistarea de boli cu potential epidemic, monitorizarea evolutiei sarcinii si lauziei, imunizari, servicii de planificare familiala si activitati de suport. In evidentele CJAS Salaj sunt inregistrate 204.420 de persoane platitoare de contributii la asigurarile de sanatate.
Servicii de lux la Spitalul Judetean
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...