PNL-ul cere referendum national pentru ca romanii sa-si dea acordul ca Istoria si Geografia Romaniei sa fie predate si in limbile minoritatilor. De cealalta parte, udemeristii spun ca elevii vor invata mai mult si mai bine in propria limba.
Liberalii s-au retras miercuri de la lucrarile Comisiei de invatamant a Camerei Deputatilor, criticand PDL ca doreste ca minoritatile sa invete in limba materna inclusiv Istoria si Geografia Romaniei.
Fostul ministru al Educatiei, liberalul Cristian Adomnitei, a sustinut ca liberalii nu pot fi partasi la „asasinarea limbii romane”, iar raspunderea va fi integral a PDL daca Istoria si Geografia nu vor fi predate in limba romana copiilor de clasa a V-a ce apartin minoritatilor. Reprezentantii PNL le-au amintit pedelistilor ca si in vremea guvernarii Tariceanu au existat astfel de pretentii din partea UDMR, dar acestea s-au lovit de un refuz categoric.
Mai mult, liberalii, prin vocea Adrianei Saftoiu, ii propun presedintelui Traian Basescu sa faca un referendum si sa se intoarca acolo unde-i place lui mai mult – la popor, care va putea astfel sa-si exprime opinia cu privire la oportunitatea predarii in limba minoritatilor a Istoriei romanilor si a Geografiei Romaniei, la gimnaziu si liceu.
„Sunt absolut de acord cu initiativa colegilor mei. Astfel de situatii au aparut din cauza modului superficial in care Guvernul Boc intelege sa fluture prin Parlament cele mai importante legi, fara a oferi posibilitatea unor dezbateri reale”, declara deputatul zalauanilor, Mirel Talos.
Mai mult, liberalul considera ca un referendum pe Legea Educatiei e absolut necesar si trebuie sa cuprinda si alte teme precum durata liceului, modalitatile in care trebuie organizate examenele de admitere sau materiile care ar trebui studiate. „Iar la toate aceste intrebari trebuie sa raspunda parintii elevilor, care pot oferi solutii mult mai viabile decat asa zisii specialisti ai Guvernului Boc”, adauga Talos.
„Copiii vor intelege mai bine aceste materii…”
…precizeaza presedintele UDMR, deputatul Seres Denes. Liderul udemerist considera duplicitara atitudinea liberalilor care nu s-au opus cand erau impreuna la guvernare ca Istoria si Geografia sa se predea in limba minoritatilor. „Oricum numele personalitatilor istorice sau al localitatilor (in cazul Geografiei) vor ramane in limba romana. In consecinta, mi se par absolut nefondate acuzele referitoare la un posbil <> asupra limbii romane”, mai spune Seres.