Problema angajaților din serviciile de probațiune din țară care, în perioada în care s-au aflat în grevă, au muncit conform programului lor normal dar nu au primit și salarii, a fost abordată și de senatorul USR de Sălaj, Bob Virgil Marius. În opinia sa, această categorie profesională este una ignorată de cei care ar trebui să ia în considerare doleanțele oamenilor.

“La începutul lunii mai au intrat în grevă și consilierii de probațiune. Ei sunt o categorie din sistemul judiciar importantă dar ignorată. Și, deși s-au prezentat la muncă în tot acest timp și chiar și-au făcut treaba, pe fluturașul de salarizare a apărut că dintr-un salariu de bază de 4.733 lei, au încasat 60 de lei pentru luna mai, restul zilelor fiind trecute ca grevă deși ei au muncit minim 8 ore în fiecare zi.

Concluzia dureroasă este că nedreptățile din sistem sunt la tot pasul, iar oamenii care se revoltă sunt penalizați.

De precizat că, consilierii de probațiune au salarii mai mici decât colegii lor cu studii medii, cum ar fi grefierii sau chiar femeia de serviciu. Cum este posibil? Asta mă tot întreb și eu, ca profesionist în sistemul juridic”, spune senatorul USR de Sălaj, Bob Virgil Marius.

Graiul Sălajului a scris, zilele trecute, despre situația angajaților din serviciile de probațiune din țară, valabilă și pentru cei care muncesc în județul nostru, care, după ce au intrat în grevă dar și-au făcut treaba la serviciu, s-au trezit în ziua de salariu cu conturile goale.

Un consilier de probațiune debutant, cu studii superioare, are un salariu de 3003 lei, iar cu tot cu sporuri și vechime poate ajunge la 5000 lei, spre deosebire de personalul auxiliar, cu studii medii din instanță: femeie de serviciu – 3800 lei, șofer – 5000 lei, grefier – 8000 lei, spun sindicaliștii.

Cu toate acestea, personalul, inclusiv șoferul și secretara probațiunii, beneficiază de sporul pentru condiții de muncă grele, vătămătoare și periculoase, în timp ce consilierii de probațiune nu beneficiază de acest tip de spor. Mai mult, alături de personalul menționat (șofer, secretară), angajații Direcției Naționale de Probațiune, care își desfășoară activitatea în sediul Ministerului Justiției, beneficiază de același tip de spor, iar unele categorii de personal din cadrul acestei direcții beneficiază și de spor de penitenciar, deși nu au nicio activitate în penitenciar, spre deosebire de consilierii de probațiune care nu beneficiază nici de acest tip de spor.