Legea iniţiată doar de către senatorul sălăjean Vegh Alexandru (UDMR) şi prevede interzicerea reclamelor la medicamente a fost adoptată de către Senat ieri, 14 decembrie. Senatul a fost cameră decizională, iar proiectul legislativ urmează să fie înmânat preşedintelui Klausi Iohannis spre promulgare. 

Dacă proiectul de lege va fi promulgat de preşedinte va fi o lovitură dură pentru media, deoarece ar duce la diminuarea semnificativă a bugetului de publicitate rulat în prezent. Proiectul legislativ a primit raport de respingere din partea comisiilor de fond, însă a fost aprobat în plenul Senatului cu 100 de voturi pentru şi 7 voturi împotrivă.”Eu, sincer, mă bucur că senatorii au înţeles importanţa acestei legi. |tiu că mai este un pas până la promulgare, sper să nu fie niciun obstacol ca domnul preşedinte să promulge legea. Abia după ce apare în Monitorul Oficial sunt satisfăcut, în sensul că sper ca această lege să-şi facă efectele şi să fie în beneficiul cetăţenilor. Chiar dacă din comisii raportul a fost de respingere, sunt mulţumit că am reuşit să conving colegii senatori că rapoartele nu se justifică. Această lege e un prim pas în privinţa interzicerii reclamelor la medicamente, dar acesta nu cuprinde suplimentele alimentare; şi am primi multe mesaje pentru aceasta, care probabil va fi o temă pe viitor. Sunt convins că media va fi afectată financiar, dar cel mai important este sănătatea cetăţenilor, ei trebuie să se trateze bine şi ştiinţific, nu după ureche”, a spus ieri pentru Graiul Sălajului, după votarea legii, senatorul Vegh Alexandru.
Potrivit textului proiectului legislativ aprobat de Senat, se interzice publicitatea explicită pentru produsele medicamentoase difuzată în cadrul programelor de televiziune şi radiodifuziune. Orice formă de publicitate, cu excepţia celei din audiovizual, pentru medicamentele eliberate fără reţetă trebuie să fie aprobată în prealabil de către Agenţia Naţionala a Medicamentelor. stop_coloana De asemenea, se interzice publicitatea în orice mediu pentru produsele medicamentoase care se eliberează cu reţetă.Farmaciile sunt şi ele lovite de propunerea legislativă aprobată de senatori. Sunt interzise prin lege reclamele care induc ideea că o anumită farmacie reprezintă un model sau un etalon pentru celalalte farmacii, precum şi publicitatea la farmacii care reprezintă publicitate mascată pentru medicamente.
Când a depus iniţiativa legislativă, senatorul Vegh Alexandru spunea: “Am depus această iniţiativă singur, iar motivaţia este simplă şi luată din ceea ce se întâmplă în societate. Din punctul meu de vedere, nu trebuie să facă nimeni reclamă la medicamente şi tratamente, decât medicul care cunoaşte istoricul medical al pacientului şi ce rol are medicamentul, împreună cu efectele secundare. Am primit semnale pe colegiul meu, la birourile senatoriale din |imleu şi Zalău, că se exagerează cu aceste reclame. Sunt convins că poate din punct de vedere financiar aş putea leza nişte interese. Dar eu apăr interesele cetăţenilor. Nu sunt corecte reclamele la anumite farmacii, care arată că ele ar fi un etalon în domeniu, în detrimentul altora. De ce ele şi nu alte farmacii? De ce să-mi spună mie la televizor să citesc prospectul unui medicament, după ce l-am cumpărat, de ce să nu-mi spună medicul efectele secundare şi cu ce nu am voie să-l folosesc dinainte de a-l folosi?”.