Senatorul PSD Salaj Gheorghe Pop este acuzat pentru votul prin care da liber buldozerelor sa faca ravagii in ariile naturale protejate

Uniunea Salvati Romania (USR) Salaj iI acuza pe senatorul PSD Salaj, Pop Gheorghe, de complicitate la decimarea ariilor protejate din Salaj si din tara, dupa ce senatorul a votat luni un proiect de lege care permite exploatarea si extragerea resurselor minerale de pe perimetrul ariilor naturale protejate.
rn
"Cu ajutorul votului senatorului de Salaj, arii protejate precum Gradina Zmeilor, Calcarele de la Rona, Stanii Clitului si altele din Salaj, sau din tara (Vulcanii noroiosi, Lacul Ursu, Chelie Bicazului etc) pot oricând sa dispara… Este una dintre cele mai dure lovituri aplicate naturii din ultimii 20 de ani, afirma ONG-urile din domeniu. Cu 66 de voturi "pentru" si 22 "împotriva", proiectul de lege care permite excavatoarelor si buldozeleror sa ia cu asalt rezervatiile naturale din România a trecut de Senat. Nu a contat ca nu exista punct de vedere al Guvernului, ca nu exista o estimare a impactului proiectului de lege, ca Ministerul Mediului, Ministerul Apelor si Padurilor, Agentia Nationala pentru Resurse Naturale ori Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate nu au reusit sa raspunda dupa aproape doua luni care sunt parcurile nationale, naturale si alte zone protejate vizate de lege, ca sunt încalcate doua directive europene, ca legea intra în contradictie cu principiile dreptului international al mediului, ca exista risc de infringement pentru România si Hotarâri ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene si multe alte argumente… Nu, ceea ce a contat au fost atacurile initiatorilor legii de la ALDE cum ca "ong-urile au facut prea multe arii naturale în România" (???) ori strigatele de lupta cu Soros din zona senatorilor PSD… De ce, domnule senator Pop Gheorghe?", intreaba cei din USR.
rn
Coalitiei PSD-ALDE ii pasa
prea putin de mediul in care traim
rn
Coalitia Natura 2000 România atrage atentia opiniei publice în legatura cu proiectul de lege initiat de 36 de parlamentari PSD-ALDE ca, prin acesta, cadrul legal al ariilor protejate este slabit, permitându-se extragerea resurselor minerale chiar din inima celor mai salbatice colturi de natura ale României.
Practic, sub pretextul unor exploatari ale resurselor naturale sunt promovate activitati distructive pentru mediu, pornind de la „scoaterea unor suprafete din interiorul ariilor naturale protejate, daca, pentru suprafetele respective, la data de 29 iunie 2017, erau aprobate prin hotarâre a Guvernului României, licente de exploatare”, dupa cum se arata în proiectul de act normativ.
Ce repercusiuni va avea aceasta initiativa? Parcurile nationale si naturale vor deveni drumuri de acces pentru buldozere, excavatoare, basculante si TAF-uri. Padurile vor fi defrisate pentru a face loc santierelor de extragere a pietrei, minelor de sare sau carbune, sondelor de petrol si gaze naturale. Albiile râurilor vor fi înlocuite de santuri pline de beton pe unde vor trece conductele de apa minerala si magistralele de gaze naturale.
"Aceasta initiativa este abuziva si ilegala. Poate domnii parlamentari nu stiu, dar asa se încalca statutul ariilor protejate ca prioritare fata de orice alte obiective economice. Initiativa lor nu este conforma cu legislatia actuala.
Pe scurt, parlamentarii vor sa ne oblige sa renuntam la dreptul nostru constitutional la un mediu sanatos. În plus, nu este încalcat doar cadrul legal specific, ci si directivele europene pe care România si le-a asumat odata cu statutul de membru al Comunitatii Europene. Toate, acestea se vor a fi implementate fara studii de impact, fara analize economice, fara a exista macar un punct de vedere din partea Ministerul Mediului", a declarat Liviu Cioineag, directorul executiv al Federatiei Coalitia Natura 2000 România.
Initiativa parlamentara a primit aprobarea Comisiei de mediu din Senat in 13 septembrie, cu numai 3 voturi împotriva.
Federatia Coalitia Natura 2000 România solicita Ministerului Mediului sa trimita un punct de vedere nefavorabil initiativei prezentate mai sus, dat fiind ca este cunoscut impactul semnificativ negativ generat de astfel de exploatari.