Senatorul PSD va incerca sa sensibilizeze membrii guvernului prezentandu-le situatia extrem de grava in care se afla familiile afectate de alunecarile de teren. Din pacate, pana in momentul de fata, nici unul dintre demersurile de intrajutorare a oamenilor care risca sa-si piarda casele nu a facut parte din agenda guvernantilor
Situatia dificila a zalauanilor care locuiesc pe Dealul Ortelecului va fi adusa din nou in atentia reprezentantilor guvernului dupa ce demersurile realizate pana acum de parlamentarii salajeni si de catre Prefectura nu au avut nici un efect. “In 26 octombrie 2009, pe baza unei documentatii solide, am adresat o intrebare ministrului Blaga, la Ministerul Dezvoltarii la acea vreme. Domnia sa mi-a spus ca problemele de aceasta natura pot fi rezolvate numai la Ministerul Administratiei si Internelor. Asa ca luni (astazi n.r.) voi reveni cu o interpelare pentru a incerca sa-i sprijin pe locuitorii strazii Porolissum, grav afectati de alunecarile de teren”, ne-a declarat senatorul PSD, Gheorghe Pop. Reamintim cititorilor ca problemele zalauanilor care au case pe Dealul Ortelecului au inceput inca din 1976 de cand a fost infiintata in apropiere o cariera de argila, lucrarile de exploatare favorizand alunecari masive de teren in zona. Ultima firma care a extras argila din zona a fost CEMACONUL iar locatarii sunt in razboi cu ei de aproximativ un deceniu. Casele lor, terenurile agricole dar si un drum judetean si bazinele de apa (care alimenteaza o parte din locatarii Zalaului) sunt in pericol sa fie inghitite de teren. Iar in acest timp autoritatile intocmesc rapoarte, infiinteaza comisii si fac promisiuni. In fiecare an, zeci de metri de teren au luat-o la vale, casele din apropiere fiind din ce in ce mai afectate.
Ignorati de autoritati
Autoritatile locale au incercat deja sa ii sprijine pe cetatenii de pe strada Porolissum si le-au acordat cate 3 ari de teren, intr-o alta zona a orasului pentru a-si construi noi case. Cu toate acestea, oamenii nu vor deveni proprietari cu drepturi depline ai celor trei ari de teren, suprafetele urmand sa ramana in custodia primariei. De asemenea institutia prefectului a solicitat guvernului alocarea a 2,5 milioane de lei pentru construirea locuintelor. Dar raspunsul de la Bucuresti se lasa inca asteptat desi solicitarea prefecturii a fost trimisa inca din luna martie a anului trecut.